Předminulou neděli 28. května krátce po třetí hodině ranní vyhmátli prostějovští strážníci mladého muže. Na neosvětleném bicyklu brázdil hlavní náměstí, a navíc v ruce třímal otevřenou lahev piva. Po sestoupení z bicyklu hlídce tvrdil, že na něm nejel a odmítal situaci řešit.

Na kole bez světla, zato s lahvovým pivem v ruce projížděl ulicemi Prostějova čtyřiadvacetiletý mladík. V centru města narazil ovšem na hlídku strážníků, která ho donutila z kola slézt. Po sesednutí muž strážníkům do očí drze tvrdil, že na kole nejel, že ho pouze vedl a že se s nimi nehodlá bavit. „Muži v černém“ vyzvali cyklistu, aby se podrobil dechové zkoušce na alkohol, protože z jeho chování bylo patrné, že je opilý. To mladík odmítl, čímž de facto i de jure potvrdil, že na kole nejel střízlivý. Jeho počínání projedná příslušný správní orgán, který mu může vyměřit až padesátitisícovou pokutu.

„Z jeho jednání bylo patrné, že je pod vlivem alkoholu, proto jej strážníci vyzvali k provedení orientační dechové zkoušky. Čtyřiadvacetiletý mladík dechovou zkoušku odmítl,“ konstatovala Tereza Greplová, vedoucí prevence kriminality Městské policie Prostějov0. Mladý muž je podle jejích slov důvodně podezřelý z přestupku proti zákonu o provozu na pozemních komunikacích. Za odmítnutí dechové zkoušky nebo lékařského vyšetření mu u správního orgánu hrozí pokuta 25 až 50 tisíc korun.

Strážníci upozorňují

„Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích je cyklista považován za řidiče nemotorového vozidla, tudíž nesmí před jízdou ani během jízdy požít žádný alkohol,“ uvedla mluvčí prostějovských strážníků Greplová a dodala: „Na toto pravidlo bohužel mnoho cyklistů zapomíná.“ Dále pak vysvětlila, že v případě, že cyklista usedne za řídítka a jede pod vlivem alkoholu, má zcela jistě pomalejší reakce a horší odhad vzdálenosti. Jeho vnímání a vyhodnocování dopravní situace se vlivem požitého alkoholu snižuje. Při vyšších dávkách dochází k poruše rovnováhy a soustředění.

„Podnapilý cyklista jednoznačně vykonává činnost, při níž by mohl ohrozit nejen svůj život či zdraví, ale i život a zdraví jiných osob nebo způsobit škodu na majetku, čímž se dopouští přestupku nebo trestného činu. Za přestupek mu může být uložena pokuta až do výše 50 000 korun,“ konstatovala Greplová.

V případě, že je cyklista natolik opilý, že ohrozí život či zdraví osob nebo způsobí značnou škodu na majetku, může být jeho jednání kvalifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. „Při trestání cyklistů se ale neukládá zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení jízdního kola. Ani dotyčnému nemůže být zadržen nebo odejmut řidičský průkaz opravňující k řízení motorového vozidla. Stejná pravidla platí i pro jezdce na koloběžce a také na sdílených kolech a koloběžkách,“ dodala k pravidlům o jízdě na kole mluvčí strážníků Greplová.