Podvodníci stále častěji využívají naprosté důvěřivosti a bohužel často i hlouposti mnoha lidí. Jak snadno lze napálit uživatele internetového bankovnictví a lehce přijít k desítkám tisíc korun, ukázal případ z minulého týdne. Falešný bankéř po telefonu tak zmátl mladou ženu z Prostějova, že ta mu nakonec poslala na jím vytvořený nový účet 63 000 korun. Přestože policisté nadále upozorňují občany na opatrnost v těchto případech, podobných podvodů neustále přibývá.

 

Falešný bankéř přelstil osmadvacetiletou nešťastnici. Co přesně se stalo? „Ve čtvrtek devětadvacátého června poškozené ženě volala jiná žena, která se představila jako pracovnice banky a sdělila jí, že její bankovní konto je ohroženo, a proto jí za chvíli zavolá kolega. Ten skutečně volal vzápětí a dámě tvrdil, že byl skutečně napadený její účet, a musí být proto nainstalován antivirový systém. Ze stejného telefonního čísla později přijala další hovor, ve kterém jí dotyčný sdělil, že z jejího účtu byla provedena podezřelá transakce ve výši osmi a půl tisíce korun,“ uvedl Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Žena provedla kontrolu účtu, ale žádnou finanční transakci nezaznamenala. „Volající falešný bankéř jí tvrdil, že musí poslat peníze ze svého účtu na jiný zabezpečený účet a nadiktoval jí číslo. Zároveň upozornil, že její účet bude zablokován a do čtyřiadvacet hodin dojde k jeho odblokování. Podvedená žena převedla tedy na náhradní účet šedesát tři tisíce korun. Druhý den se přihlásila do internetového bankovnictví a zjistila, že účet je stále aktivní a nebyl zablokován. Zavolala do banky, kde zjistila, že se stala obětí podvodu,“ popsal dále Hejtman s tím, že policie po pachateli pátrá a v případě jeho zjištěná mu za přečin podvodu hrozí až dva roky za mřížemi.

Tento případ není zdaleka ojedinělým, podobných lumpáren se děje několik za týden. A nepomáhá ani to, že policie často upozorňuje občany, aby byli opatrní. „Nikdy se nebavte po telefonu s domnělým ‚bankéřem‘, který vám chce ‚zachránit‘ naspořené peníze. Pracovníci bank takto nepostupují. Při obavách zavolejte do vaší banky nebo navštivte její pobočku,“ posílá jasný vzkaz mluvčí krajské policie.