Z pevného podstavce na Žižkově náměstí v Prostějově vytáhli předminulou neděli 5. listopadu večer dva mladíci přenosnou značku, kterou následně odnesli o zhruba 200 metrů dál do ulice Podjezd. Tam byla dopravní značka následně nalezena. Přestože dvojice dvacetiletých chlapíků strážníkům tento čin zapírala, vandaly usvědčila zbrusu nová kamera dohlížecího systému, která na jmenovaném náměstí byla instalovaná jen pár dní před činem.

 

 „Dvě hodiny po nedělní půlnoci si strážník obsluhující městský kamerový systém povšiml skupinky osob, z nichž dva mladíci neoprávněně manipulovali s přenosnou dopravní značkou. Po vytažení z podstavce se i se značkou dali všichni na útěk. Skupinka netušila, že jejich počínání sleduje strážník a je zaznamenáváno městskou kamerou,“ informovala média Tereza Greplová, vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov.

Zajímavostí a pro vandaly obrovskou smůlou je, že nová kamera na Žižkově náměstí v Prostějově byla na místo namontována pouhé dva dny před událostí. „Operátor při zjištění protiprávního jednání ihned na místo vyslal hlídku. Strážníkům se povedenou skupinku podařilo zastihnout ve Vodní ulici, přičemž dopravní značku u sebe již neměli. To, že by jakkoliv manipulovali se značkou, všichni popřeli,“ popisoval sled událostí Greplová.

Jak se záhy ukázal, výrostci prachprostě lhali. Usvědčil je kamerový záznam, na kterém je patrné, že se značkou manipulovali konkrétně dva muži ve věku 20 let. „Případ bude předán správnímu orgánu jako důkazní materiál,“ přidala vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov s tím, že svým jednáním je dvojice důvodně podezřelá z přestupku proti zákonu o pozemních komunikacích.

„Při kontrole okolí ale byla dopravní značka nalezena v ulici Podjezd a vrácena zpět,“ udělala tečku za hlubokou nocí Tereza Greplová.