Týden co týden se dostáváme ke zprávám o podvodech přes internet či sociální sítě. Jejich obětmi se stávají lidé, kteří bohužel až příliš jednoduše sedají na lep podvodníkům. Ti využívají nejrůznější finty, jak z vyhlédnutých obětí získat všechna data k jejich internetovému bankovnictví, poté z jejich účtů vysát všechny peníze. Na důvěřivost doplatila i další žena z Prostějovska, která chtěla prodat boty přes Facebook, čehož využila potenciální zájemkyně. Ta však neměla zájem o prodávanou obuv, nýbrž o přihlašovací údaje k bankovnímu účtu prodávající....

Alespoň pár stovek vydělat na starých botách a koupit si nové, chtěla padesátiletá žena z Prostějova. Prodej prostřednictvím inzerátu na Facebooku se jí ovšem příliš nevydařil… „V pondělí 20. listopadu zveřejnila padesátiletá žena z Prostějovska na Facebooku inzerát, ve kterém nabízela k prodeji dámské boty. Záhy se ozvala potenciální zájemkyně a po krátké komunikaci jí na Messenger zaslala odkaz na přepravní společnost. Po jeho rozkliknutí byla vyzvána k zadání přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví. Žena vše vyplnila a o několik dnů později zjistila, že z jejího bankovního účtu bylo v několika transakcích neoprávněně odčerpáno bezmála dvě stě tisíc korun. Oznámila proto vše na policii,“ informovala Petra Vaňharová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Nešťastnou ženu, která přišla o celoživotní úspory, asi jen těžko uspokojí fakt, že pachatelům v případě jejich zjištění hrozí dlouholetý kriminál. „Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a trestného činu podvodu, za které lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na tři až osm roků,“ uzavřela mluvčí krajské policie.