Policisté z prostějovské hospodářské kriminality nyní vyšetřují případ úvěrového podvodu, kterého se dopustila čtyřiadvacetiletá dívka z Prostějova. Ta si i na základě vylhaných údajů v žádostech dokázala zařídit tři různě vysoké finanční půjčky. Obchodní společnosti jí půjčily celkem 547 tisíc korun. Mladá žena si peníze půjčovala, přestože zcela prokazatelně věděla, že je nebude schopna splácet. A tak se i stalo. Teď jí hrozí až pětileté odnětí svobody.

 

 Mladá žena si půjčovala peníze, ale nesplácela. „V dubnu loňského roku si čtyřiadvacetiletá žena požádala o poskytnutí úvěru u obchodní společnosti ve výši 418 tisíc korun. Úvěr jí byl poskytnut na základě nepravdivých údajů, které do žádosti uvedla. Výši měsíčního příjmu uvedla necelých 26 000 korun, i když se to nezakládalo na pravdě. Také zamlčela skutečnost, že již má měsíční závazky vůči jiným společnostem, které v tu dobu dosahovaly částky 6 300 korun. Po schválení úvěru jí bylo společností vyměřeno, že bude po dobu čtyř let splácet měsíčně necelých 6 000 korun. Z této částky ale uhradila pouze necelých 12 600 korun, dál nebyla schopna splácet,“ sdělila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Platební neschopnost ale mladou ženu nezastavila a ještě třikrát se pokusila o sjednání úvěru. Jednou jí žádost společnost, která si ji prověřila, zamítla, ale v dalších dvou případech se jí podařilo získat na úvěr částky 99 000 korun a 30 000 korun. „V obou případech uhradila z půjčených peněz pouze minimální splátky. Při sjednávání posledního úvěru v červnu loňského roku už její měsíční závazky, u dříve sjednaných úvěrových smluv, vystoupaly na částku 42 300 korun. Mladá žena byla obviněna z trestného činu úvěrového podvodu, za který dle trestního zákoníku hrozí peněžitý trest, případně trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let,“ uzavřela mluvčí krajské policie Miluše Zajícová.