Tak mladý a tak podnikavý... Jenže za hranou zákona! Devatenáctiletý muž z Prostějova velice zdatně využíval důvěry více než šesti desítek lidí z celé republiky a přes internet jim sliboval za výhodné ceny vstupenky, počítačové hry, dálniční známky, knihy, videokamery či parkovací lístky. Za vybrané peníze ale nic nedodal a co utržil, to prosázel. Nyní si na něj došlápli policisté a mladíkovi hrozí až osm let kriminálu.

 

„Z trestného činu podvodu viní kriminalisté oddělení kybernetické kriminality devatenáctiletého mladíka z Prostějova. Muži kladou za vinu, že se v období od března do prosince loňského roku prostřednictvím internetu dopustil nejméně třiašedesát skutků podvodu,“ uvedl František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Jak se mladík podvodného jednání dopouštěl? „Ve většině případů obviněný reagoval na poptávku na sociálních sítích. Ve více než polovině případů kupujícím ‚prodal‘ vstupenky na různé koncerty či festivaly. Mezi další nejčastější skutky pak patřily nabídky počítačových her, to bylo dvanáct skutků, či dálničních známek v šesti případech. Ve výběru, čím důvěřivé zájemce napálit, však nebyl vybíravý, reagoval tak například na poptávky knih, videokamery, herní konzole, parkovacího lístku u O2 areny, ale i sběratelské bankovky,“ prozradil Kořínek.

Mladý muž z Prostějova celkem svým jednáním poškozeným z celé republiky způsobil škodu vyčíslenou na více než 70 tisíc korun. „Protože obviněný svou činnost prováděl z Prostějova, dostali případ k prověření zdejší kriminalisté. Těm se podařilo nejen zadokumentovat uvedené případy, ale také zjistit, že mladík nelegálně získané peníze z větší části prosázel v sázkových kancelářích a zbytek utratil za své nákupy,“ podotkl policejní mluvčí.  

Celkem osmnácti skutků se měl obviněný dopustit v době trvání nouzového stavu, proto byly policisty kvalifikovány jako podvod s vyšší trestní sazbou. „V případě prokázání viny a odsouzení tak mladíkovi za uvedené zločiny hrozí trest odnětí svobody na dva roky až osm let,“ konstatoval František Kořínek.