Něco takového zde dlouho nebylo! Moderní technologické možností přinášejí obrovská rizika, to ví dnes každý. Ovšem stát se kvůli sociálním sítím a původně nevinnému chatování nakonec terčem vydírání, to se hned tak nevidí. Své o tom ví mladý muž z Prostějovska, který se minulý týden obrátil na policisty se žádostí o pomoc. A věc byla hodně choulostivá...

Dlužno na úvod říct, že oznamovatel sám udělal velkou chybu. „Během dne se na policisty obrátil osmadvacetiletý muž z Prostějovska s tím, že jej neznámý pachatel vydírá. Muž uvedl, že odpoledne téhož dne jej na Instagramu oslovila neznámá žena, se kterou si začal chatovat. Během komunikace mezi oběma proběhl i videohovor, v rámci něhož oznamovatel ukázal svůj obličej a přirození. Vzájemná konverzace záhy nabrala jiný směr. Muž od ženy obdržel zprávu, že jí má zaplatit 5 tisíc eur, jinak choulostivé video zveřejní na internetu,“ uvedl Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Překvapený muž peníze neposlal, ale událost ohlásil na policii. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu vydírání, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta,“ dodal Libor Hejtman s tím, že zároveň varoval občany.

„Dobře si rozmyslete, s kým si budete psát a co dotyčnému pošlete. Pamatujte si, že jakmile jednou na internetu zveřejníte své intimní fotografie nebo video, přestanete mít nad nimi kontrolu a máte mizivou šanci je z kyberprostoru natrvalo smazat,“ uzavřel mluvčí krajské policie Libor Hejtman.