Detektivové z prostějovské hospodářské kriminálky rozpletli případ podvodu, kterého se během necelého roku a půl dopouštěla mladá žena z Němčicka. Její přítel začal podnikat, načež svoji družku zaměstnal, ta však přesto dál pobírala sociální dávky. Stát tak neoprávněně „oškubala“ o 160 000 korun, za což jí teď hrozí až pětiletý kriminál.

„Z přečinu podvodu podezírají kriminalisté prostějovského oddělení hospodářské kriminality čtyřiatřicetiletou ženu z Němčicka. Tohoto skutku se měla podezřelá dopouštět nejméně v období od října 2018 do ledna 2020 tím, že Úřadu práce České republiky úmyslně zamlčela informace důležité pro přiznání sociálních dávek. Tím, že nesplnila svou oznamovací povinnost a zamlčela, že její druh zahájil samostatnou výdělečnou činnost a ona pro něj takzvaně na dohodu pracuje, neoprávněně získala dávky státní sociální podpory v souhrnné výši bezmála sto šedesát tisíc korun. Navíc se podobného jednání nedopustila poprvé,“ konstatoval František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

V případě prokázání viny a odsouzení podezřelé ženě za uvedené jednání hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. „Kromě toho je samozřejmě povinná neoprávněně vyplacené dávky vrátit,“ upozornil ještě policejní mluvčí.