Zvláštní případ nyní vyšetřuje prostějovská policie. Údajnou hrozbu v počítači muži z Prostějova telefonicky oznámila pracovnice z Ameriky. Anglicky mluvící žena instruovala nic netušícího mladíka, jak má postupovat, aby zavirování svého počítače zabránil. Celá tato „maškaráda“ ale vedla pouze k tomu, aby cizí neznámá osoba získala přístup do mužova počítače a využila nejen jeho přihlašovacích údajů.

„Z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací podezírají prostějovští policisté dosud nezjištěnou pachatelku. Tohoto skutku se měla dopustit v úterý třináctého dubna v podvečerních hodinách tím, že telefonicky kontaktovala sedmadvacetiletého muže z Prostějova a představila se jako pracovnice nadnárodní americké počítačové firmy. Poškozenému anglicky sdělila, že volá z amerického sídla společnosti a že zaznamenali hrozbu pro jeho počítač. Na základě jejích pokynů muž v počítači následně provedl několik pokynů,“ popsal nevšední případ František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Když byl muž neznámou anglicky mluvící ženou vyzván k odinstalování antivirového programu, začal pochybovat o pravdivosti legendy volající a hovor raději ukončil. „Přesto se neznámý pachatel dokázal zmocnit přihlašovacích údajů do profilů na sociální síti muže i jeho matky. Následně z těchto profilů smazal fotografie, videa a další data a znemožnil majitelům účtů přístup. V případě dopadení a prokázání viny pachateli tohoto jednání hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok,“ uzavřel Kořínek.