Vypečený podnikavec! Mladý muž ze Žďáru nad Sázavou podvedl několik Prostějovanů o bezmála tři miliony korun. Měl sice živnostenské oprávnění, ale na úplně jinou činnost, než kterou se snažil vykonávat. Nejpodstatnější ovšem bylo, že si několik stavebních zakázek domluvil, od lidí vybral zálohy na práci i materiál, ovšem poté dělal mrtvého brouka. A stavby samozřejmě nedokončil. Podvodníkovi teď hrozí až osm let kriminálu.

Z přečinu neoprávněného podnikání a zločinu podvodu viní prostějovští kriminalisté oddělení hospodářské kriminality jednatřicetiletého muže ze Žďáru nad Sázavou. „Neoprávněného podnikání se měl obviněný muž dopouštět v období od dubna 2017 do května 2019 tím, že prováděl různé stavební práce, přestože měl živnostenské oprávnění na jiný druh činnosti. Přestože si této skutečnosti byl prokazatelně vědom, provedl v uvedeném období neoprávněně 16 zakázek. Dalších 9 zakázek v období od srpna 2017 do ledna 2019 započal, ale po vyplacení záloh je přerušil a pod různými záminkami v nich nepokračoval a nereagoval ani na četné urgence k finančnímu vyrovnání. Svým klientům tím měl způsobit škodu vyčíslenou na bezmála 1,2 milionu korun,“ informoval František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

 Muž se však podle detektivů hospodářské kriminálky dopustil i dalších podvodů. „V období od srpna 2017 do ledna 2019 pak uzavřel smlouvy o dílo či ústní dohody na dalších osm finálních dodávek stavebních prací. Učinit tak měl pouze s úmyslem se obohatit, protože věděl, že vzhledem ke svým možnostem nebude schopen těmto závazkům dostát. U těchto zakázek formou záloh na nákup materiálu a provedení práce převzal souhrnně téměř 1,8 milionu korun,“ popsal mluvčí prostějovské policie s tím, že uvedenému živnostníkovi hrozí až osmiletý kriminál a zákaz činnosti.