A co kamery, vážení policisté? Ty přece musely vandala zaznamenat! Strážci zákona zatím neúspěšně pátrají po neznámém pachateli, který zřejmě během pondělí „obohatil“ bronzovou sochu básníka Jiřího Wolkera na prostějovském náměstí. Nápis šel naštěstí celkem lehce odstranit.

 

„V pondělí sedmého června odpoledne jsme přijali oznámení o vandalismu, kterého se dopustil neznámý pachatel v Prostějově. Na náměstí T. G. Masaryka popsal bronzovou sochu Jiřího Wolkera nečitelným nápisem o rozměru čtyřikrát deset centimetrů. Škoda na soše vznikla městu Prostějov, ale doposud nebyla vyčíslena. Poničení sochy šetříme pro trestný čin poškození cizí věci,“ informovala Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Vandalismu tak nezůstala ušetřena ani socha slavného prostějovského rodáka. „Takový čin by si v první řadě zasloužil komentář, který ovšem není možné publikovat. Je to ubohé,“ láteřila Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova. Její kolega Jiří Pospíšil vzápětí pro přidal, že nápis ze sochy šel naštěstí dobře odstranit. „Jednalo se o malé písmo, na soše nevznikla žádná škoda. Nápis byl odstraněn pracovníkem magistrátu obyčejným ředidlem. Nicméně by se to stávat nemělo. Beru to také jako vandalství a neúctu ke kulturním památkám,“ řekl Večerníku první náměstek primátora Jiří Pospíšil.