Do virtuálního světa internetu se raketovým tempem stěhují nejrůznější podvodníci. Kriminalita, kterou naši rodiče či prarodiče neznali, je v současné moderní době na vzestupu. Kyberpodvody se nevyhýbají ani Prostějovsku.

 

Scénář je povětšinou vždy stejný. Žena středního věku se na sociální síti seznámí z mužem, který o sobě tvrdí, že je lékař či americký voják v nějaké zemi třetího světa. V nebohé duši něžného pohlaví vzbudí zájem a touhu. Když vidí, že má šanci, napíše, že po skončení mise by chtěl s danou dámou strávit zbytek života v České republice. A že jí do začátku posílá několik milionů, které našetřil. Jen ji prosí, aby za zásilku uhradila clo. Důvěřivé ženy pak posílají statisíce, než jim dojde, že naletěly podvodníkovi.

„Útočníci se ve virtuálním světě vydávají za různé lékaře, vojáky na zahraničních misích, opuštěné ženy nebo muže, kteří následně potřebují finanční pomoc. O těchto podvodech jsme mnohokrát informovali a všechny důvěřivé lidi varovali. I přesto těmto podvodníkům naletělo několik desítek občanů, kteří často přišli nejen o celoživotní úspory, domy, ale někteří si vzali dokonce půjčky a do konce života se zadlužili,“ prozradila Marta Vlachová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Na Prostějovsku policisté zaznamenali takový případ před několika dny, o čemž Večerník již informoval. Žena středního věku z Prostějova sedla na lep podvodníkovi, který jí sliboval miliony amerických dolarů. Neváhala a splnila podmínky, které zatím neznámý lump požadoval. V jejím případě šlo naštěstí jen o deset tisíc korun.

Princip těchto podvodů je přitom stejný, jaký býval v případech někdejších sňatkových podvodníků. Rozdíl je jen v tom, že dnešní podvodníci již nemusejí pracně vyhlížet a zkoušet štěstí u osamělých dam v lázních, ale mají širokou nabídku obětí na internetu.

Vedle podvodníků útočících na city pak policisté v poslední době zaznamenali nový typ kyberútoků, a to na bankovní účty. „V současné době se setkáváme s podvodnými finančními poradci a pracovníky peněžních ústavů. Pod záminkou zjištění napadení vašeho účtu vám nabídnou jeho rychlé zablokování. Snaží se vás přesvědčit, že váš účet byl napaden a vy musíte všechny úspory převést nebo vybrat a opět vložit do jiného systému,“ prozradila tyto nekalé praktiky Vlachová a dodala: „Pachatelé například využívají bitcoinmaty, kdy přesvědčí poškozeného, aby vybrané peníze zde uložil, že tímto postupem je zachrání. V Olomouckém kraji nyní registrujeme dvacet takovýchto podvodných útoků. Ve všech případech je závěr stejný, peníze poškozený již pravděpodobně nikdy neuvidí.“

 

POLICIE RADÍ, jak se nenechat okrást

* Nikdy nikomu nesdělujte přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla své platební karty;

* Nereagujte na telefonní hovory, e-maily, zprávy, že jsou vaše finance ohroženy a musíte učinit kroky k jejich zabezpečení;

* Nikomu nedůvěřujte a peníze neposílejte na žádné účty;

* Nevěřte lidem, které osobně neznáte a nesetkáváte se;

* Finanční transakce ověřujte přímo na pobočce nebo na oficiálních číslech a kontaktech;

* Účty si zabezpečte bezpečnými hesly a zabezpečení si aktualizujte;

V případě podezření ihned kontaktujte svoji banku nebo volejte na linku PČR 158.