Spravedlnost do svých rukou vzali lidé, kteří se stali svědky trestného činu. Dva zloději zrovna vykrádali kolárnu panelového domu v Dolní ulici v Prostějově. Dvě odcizená jízdní kola i s elektrokoloběžkou si předávali otevřeným oknem. Jednoho z drzounů okamžitě lapili přihlížející lidé, druhého chmatáka o den později zadrželi policisté. Svědkům krádeže patří uznání, obzvláště v této době, kdy mnozí jiní by jen přihlíželi. Dvěma mladým mužům obviněným z krádeže hrozí až dva roky kriminálu.

 

„V sobotu jedenáctého září před dvaadvacátou hodinou jsme na linku 158 dostali oznámení o zadržení pachatele, který kradl v Prostějově v Dolní ulici. Druhý z pachatelů byl v době oznámení na útěku,“ informovala o (ne)všedním případu Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Operační důstojník poslal na místo okamžitě hlídky. „Ze šetření vyplynulo, že třicetiletý lapka vlezl oknem do společné kolárny panelového domu, kde se nacházela dvě jízdní kola a elektrokoloběžka. Jedno z kol v hodnotě pěti tisíc korun, které nebylo nijak zabezpečené, podal oknem svému stejně starému kumpánovi, jenž stál u domu a hlídal, a stejně tak naložil i s nezajištěnou elektrokoloběžkou v hodnotě devíti tisíc korun. Oknem se vrátil zpět na ulici, tam je ale vyrušili kolemjdoucí, kteří hlídajícího kamaráda i s kradenou elektrokoloběžkou zadrželi a předali přivolané policejní hlídce,“ popsala mluvčí krajské policie.

Druhému z pachatelů se podařilo nasednout na kolo a zmizet. „Netrvalo ale dlouho a následující den skončil i on na služebně. Oběma bylo ten den ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z trestného činu krádež s dvouletou trestní sazbou odnětí svobody,“ uzavřela Zajícová.