Chvíle hrůzy prožil v úterý 7. prosince odpoledne starší manželský pár v nejmenované obci na Konicku. Zfetovaný mladík trpící halucinacemi se se sekerou v ruce vloupal do domu šestaosmdesátiletého důchodce a jeho manželky. Následně se zabarikádoval v jejich ložnici a tu opustil až po příjezdu policejní hlídky. Muž obviněný za porušování domovní svobody svého činu litoval a slíbil omluvu i náhradu škody vystrašeným manželům. Policisté jej pustili na svobodu, na které bude čekat na soudní přelíčení. Hrozí mu až tři roky vězení. 

 

Když se šestaosmdesátiletý senior a jeho manželka doma dívali na televizi, najednou uslyšeli rány z chodby. Muž vstal a šel se podívat ke vstupním dveřím. U nich zahlédl mladého muže, který kolem něj proběhl do prvního patra. Tam se v ložnici uzamkl a začal se barikádovat. Senior volal na muže, ať otevře a okamžitě odejde, ale marně. Slyšel jen přesouvání nábytku. Proto ihned zavolal na linku 158. Přivolaní policisté nezvaného hosta vyzvali, aby otevřel a opustil dům. Zabarikádovaný mladík vzápětí místnost dobrovolně opustil,“ popsal horké chvilky Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „Policisté zjistili, že šlo o sedmadvacetiletého muže, který byl pod vlivem drog. Provedený test u něj odhalil přítomnost amfetaminu/metamfetaminu a THC,“ přidal. 

Mladík u následného výslechu vypověděl, že asi před pěti dny užil pervitin a marihuanu. „Od té doby prý nespal, měl halucinace a bludy. Slyšel hlasy a domníval se, že jej někdo pronásleduje. Uvedl, že před domem zahlédl ve špalku zaseknutou sekeru. Tuto vzal a pomoci ní rozbil uzamčené vstupní dveře rodinného domu. Potom do něj vběhl a zabarikádoval se v ložnici,“ shrnul mluvčí krajské policie. 

Zdrogovaný muž po lékařském vyšetření skončil na noc v policejní cele. „Následně si druhý den vyslechl sdělení pro podezření ze spáchání přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci, za které mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. Muž svého jednání zpětně litoval a omluvu směřoval k seniorům, které k smrti vyděsil. Dodal, že nikomu ublížit nechtěl, ale pod vlivem drog dělá věci, které by jinak neprovedl. Současně slíbil uhrazení škod na majetku, které způsobil. Po provedených služebních úkonech policisté muže propustili,“ uzavřel Libor Hejtman.