Tohle je naprosto logické spojení. Fotografy Jana Saudka a Vladimíra Bruntona spojuje touha po hledání krásy, která překonává hranice času. Zatímco prvně jmenovaný tak činí z pozice vášnivého obdivovatele žen, toho druhého zejména v posledních letech zajímají spíše vyšší duchovní principy. Oba tvůrci nyní společně představují svoje dílo na výstavě ve Znojmě.

Loni v létě se ve Špalíčku prostějovského muzea konala hojně navštěvovaná výstava celoživotního díla populárního fotografa Jana Saudka. Spolu s ním tehdy vystavovali i tvůrci aktů spojení s regionem. Jedno jméno však v přehlídce bohužel chybělo. Vladimír Brunton žijící v Kostelci na Hané je přitom nejen skvělý tvůrce aktů, které jsou ovlivněny poetikou fenomenálního Františka Drtikola, navíc se s Janem Saudkem dobře zná a mnohokrát jej fotografoval. Nyní s ním dokonce i pořádá výstavu. Díla obou tvůrců můžete od 5. března do 30. dubna vidět v Galerii Grand Café, která už několik měsíců vítá návštěvníky na Václavském náměstí ve Znojmě.

„Kontaktoval mě galerista Martin Švec s tím, že chce udělat výstavu s Janem Saudkem a zároveň i moji, neboť oba jsme fotili ženy, navíc já jsem Jana Saudka několikrát portrétoval a jemu se ty snímky líbily,“ vysvětlil zrod nápadu pro Večerník Vladimír Brunton.

Komu se pak za dílem Jana Saudka nebude chtít až na jižní Moravu, bude mít příležitost i u nás. Od 1. června by na zámku v Plumlově, kde v minulosti vystavoval i Vladimír Brunton, měly být jeho snímky k vidění ve společnosti fotografií jeho manželky Pavlíny.