Na pohádku do divadla. Městské divadlo v Prostějově nabídlo další pohádku pro malé i velké. Divadlo Hanácké obce Prostějov uplynulou neděli v podvečer odehrálo mravoučnou pohádkovou komedii Až opadá listí z dubu. A u toho Večerník nemohl chybět.

 Na jevišti za oponou se tak odehrála jedna z pohádek Jana Wericha, která patří k jeho devatenácti humoristickým pohádkám z oblíbené knížky Fimfárum. Na malé, jednoduché, a přesto funkční scéně se rozehrává pohádka o čertovi a sedlákovi. Kulisa krčmy, stůl a pár stoliček stačí k dokreslení celého děje. Realistické kostýmy vesničanů a neškodně vypadající čerti vytvořili zábavnou atmosféru. Hudebně byla jednotlivá dějství oddělena známou písní z televizního seriálu Hospoda.

Pohádka vyprávěla o mazaném sedláku Čuperovi, který se upsal čertovi. A jak to, že byl mazaný? Ono totiž, když někdo nechce udělat, co se po něm vyžaduje, obyčejně to odbude tím, že řekne „Až naprší a uschne“. Někde se také říká „Až bude za čtyrák pětník“. Ovšem v jedné vesničce za sedmi serpentinami a devíti rigoly na jih od Prahy v podobném případě říkávají „Až opadá listí z dubu“. První to tam řekl sedlák a pijan Čupera, o kterém byla celá pohádka. Ten hodně pil a neměl peníze, tak platil dluhy v hospodě svým majetkem. Jednou za ním přišel čert a nabídl mu, že se o jeho pole postará, že se mu bude dařit a pole se budou jen zelenat. Za to však čert chtěl to, co Čupera doma má, ale neví o tom. Čupera souhlasil a čertovi se upsal krví. Sedlákovi se dařilo a narodil se mu syn. V tom si však uvědomil, pro koho si čert přijde. Ale naštěstí sedlák potkal vychytralou stařenku, která mu pomohla. A syna mu nikdo nevzal. Bohužel Čupera zanedlouho začal opět pít a zavolal čerta sám. Tentokrát mu upsal svou duši, když ho vyléčí z jeho záliby v pití. Dobu, kdy si měl čert přijít pro jeho duši, si sedlák měl určit sám. A napsal, až opadá listí z dubu. Na podzim se čert vrátil pro duši sedláka. Ale když mu sedlák ukázal okolní stromy, tak čert viděl, že jediný strom, na kterém listy zůstaly, byl dub. Protože z dubu listy nikdy nepadají a na jaře pučí nové.

Divadlo Hanácké obce předá finanční výtěžek z tohoto představení charitativní organizaci na podporu lidem z Ukrajiny.