„Vypadá to, že jste se hodně těšili!“ Takto shrnul zpěvák skupiny Kryštof Richard Krajčo své dojmy po odehrání první písně zcela vyprodaného prostějovského koncertu. A měl nepochybně pravdu. Zatímco drtivá většina hudebníků roztleská do rytmu posluchače až v závěru vydařené akce, v případě „Kryštofů“ to samé platilo již prakticky od prvního tónu úvodní skladby Hned teď. Koncert aktuálně nejpopulárnější české kapely se konal uplynulé úterý 5. dubna v Městském divadle v Prostějově.

Kapela Kryštof by v Prostějově s největší pravděpodobností vyprodala i mnohonásobně větší prostoru, než je ta divadelní. Ostatně třeba už před osmi lety na ni do Společenského domu přišly zhruba dva tisíce fanoušků, přičemž rozlehlý sál byl natřískaný k prasknutí.

Nyní k nám zavítala v rámci turné, s nímž objíždí menší města ČR, přičemž dává přednost komornějším sálům. Jeho podtitul zněl JenomPísničky, což se však s ohledem na dramaturgii celého večera zdálo poněkud zavádějící. Z pódia se totiž nelinula pouze hudba, ale i mluvené slovo, a to v mnohem větší míře, než bývá obvyklé. „Tady v prostějovském divadle jsme hráli už v roce 2006. A máte pravdu, naposledy to bylo asi před čtyřmi roky. Je zajímavé, že ten první koncert si celkem živě vybavuji, zatímco ten poslední jsem už zapomněl a vy jste mi ho museli připomenout,“ zauvažoval nad záludnostmi své paměti čtyřiačtyřicetiletý Richard Krajčo, jenž po celou dobu vedl skutečně živý dialog s přítomnými posluchači všech věkových kategorií od dětí až po seniory.

Činil tak ovšem nejen prostřednictvím hudby, ale také vtipnými reakcemi na jejich četné dotazy. „Jeden z nich jsem už dostal na instagram před zahájením koncertu. David Hubený se mě ptal, jestli by mi nevadilo, pokud by s sebou vzal láhev rumu z prostějovské palírny. A tak se tě tedy, Davide, ptám, zda tu jsi a kde ji máš?“ pobavil Richard Krajčo, přičemž se velice záhy ukázalo, že David na koncert nejen dorazil, ale že v šatně dokonce přechovává zmiňovanou láhev. Tu následně přímo na pódiu ochutnali nejen někteří muzikanti, ale i kapelní technik a řidič, jenž údajně nepije nic jiného než rum.   

Některé z dotazů se pak vztahovaly přímo ke konkrétními písním. „Pokud jste píseň Halywůd speciálně pro dnešek rozšířili o další sloku s tím, že jste v ní použili slogan ‚mám holý úd‘, pak bych se ráda zeptala, kdy se stejného vylepšení dočká také klip?“ byla zvědavá jedna z pohotových posluchaček, která tímto rozesmála snad všechny v sále včetně Richarda Krajča. „O tom jsme zatím nepřemýšleli. Faktem je, že po podobných úpravách by jeho sledovanost určitě stoupla,“ reagoval zpěvák.

Sám frontman kapely jinak po celý večer zářil i se tvářil jako by svět byl skutečně Halywůd a on v něm toužil žít. Objevily se však i méně rozjuchané momenty, mezi něž patřila třeba šansonová úprava písně Plán, již jako by právě pro tuto příležitost zaranžoval sám Petr Hapka. „Byl to perfektně strávený večer, víc k tomu není co dodat,“ zhodnotila prostějovský koncert jedna z posluchaček.

Kapela Kryštof na svém turné z Prostějova pokračovala dále do Třebíče a dalších měst ČR. Do prostějovského divadla si však na kvalitní muziku v docela jiném žánru budete moci zajít opět ve středu 27. dubna, kdy zde s programem Hledání vystoupí kytarista Michal Svoboda a zpěvačka Barbora de Nunes-Cambraia. Oba představí díla skladatelů 19. a 20. století.