Čerstvou novinku pak hlásí výstavní prostor galerie Špalíček, který se už ponořil do vánoční atmosféry. Ve čtvrtek 3. prosince spatřila světlo světa nová expozice věnovaná papírovým betlémům. „To, že vláda povolila otevřít muzea a galerie právě v den, na který jsme si naplánovali zahájení výstavy betlémů, nám udělalo velkou radost. Je velká náhoda,“ usmívala se Provazová. Expozice čítající přes sto papírových betlémů ze soukromé sbírky přerovského betlémáře Stanislava Dostála, je k vidění v prvním patře galerie.

Valašský betlém je

přes tři metry dlouhý

Do Prostějova se sběratel vrátil po několika letech a do výstavních prostor galerie Špalíček vybral betlémy různých žánrů i velikostí. Ten největší, Valašský betlém z Frenštátu pod Radhoštěm, pak má přes tři metry. „Jsou to betlémy některých našich známých malířů, betlémy, které vznikaly jako reklamní nebo byly například vyrobené přímo pro obce,“ sdělil sběratel. Upozornil, že chybět nebudou ani ryze regionální kousky. K vidění tak bude Konický betlém, Olomoucký od malíře Františka Gračky z Olomouce nebo Hanácký betlém, kde jsou kroje figurek vyobrazené podle Hanáckého folklórního souboru Kosíř z Kostelce na Hané. „Mám rád všechny betlémy a líbí se mi, že každý je jiný, každý malíř má vlastní rukopis. Mám radost, že můžu přispět k hezké předvánoční atmosféře,“ doplnil Stanislav Dostál, který vystavoval na řadě míst Česka, ve Výstavní síni senátu ve Valdštejnském paláci v Praze, ale také na Slovensku.

Sbírka o více než sedmi stech betlémech

Sběratel Stanislav Dostál se své zálibě věnuje rovných padesát let, a jak sám říká, pro betlémáře jsou největší odměnou rozzářené oči dětí, které si se zájmem betlémy prohlížejí. První papírový betlém, který sběratel podlepil kartonem a vystřihl pro radost svým dvěma dcerám, je z roku 1970 a pochází z dílny malířky Marie Kvěchové. Kurátor výstavy Zbyněk Žůrek připomněl, že tehdy byly na trhu pouze betlémy významných malířů, jako byl Mikoláš Aleš, Josef Lada a Jan Wenig. Tehdejší doba vydávání betlémů nepřála. Obrat nastal po roce 1989, kdy řada umělců začala betlémy znovu malovat. Stanislav Dostál začal vyřezávat betlémy na překližce. Zakoupené jesličkové archy, na kterých jsou natištěné figurky a různé objekty, nejprve vystříhá, nalepí na překližku a poté vyřeže ručně lupenkovou pilkou. V současné době má těchto betlémů více než 700 kusů.

Zbyněk Žůrek doplnil, že řada současných výtvarníků nenamaluje jen jeden betlém, ale celou sérii. Mezi ně se řadí například Jiří Škopek, který tvoří betlémy z Podkrkonoší či malířka Helena Horálková, která namalovala betlémy podle krajů a jsou na nich postavičky v krojích z daného regionu v kulisách staveb místní architektury. „Velmi pěkné betlémy například namalovala malířka Věra Priharová, která má ateliér v Třebechovicích pod Orebem. V poslední době byla vydána jako reprint i řada historických betlémů, které vznikaly kolem roku 1890. Zajímavý betlém namaloval také Petr Urban, autor známé postavičky Pivrnce,“ doplnil kurátor výstavy.

Expozice papírových betlémů bude v galerii Špalíček k vidění od 3. prosince do 24. ledna příštího roku. Ta stejně jako Muzeum a galerie v Prostějově má otevřeno každý den mimo pondělí od 9.30 do 12.00 hodin a od 13.00 do 17.00 hodin. Aktuální informace nejen o otevírací době jsou uvedeny na internetových stránkách www.muzeumpv.cz.