Muzeum a galerie v Prostějově se jako tradičně i letos zapojí do Festivalu muzejních nocí. Tentokrát bude místní program věnován oslavám rodu Pernštejnů. V rámci něj budete moci zhlédnout loutkové představení pro děti, později také divadelní představení pro dospělé, výstup Jana Amose Komenského nebo si vytvořit památeční tematický předmět či se zastavit ve fotokoutku s dobovými rekvizitami. O zábavu tedy nebude nouze. Akce bude probíhat v pátek 20. května ve večerních a nočních hodinách na náměstí před muzeem, v muzeu, v galerii Špalíček a ve hvězdárně.

Letos se uskuteční již 18. ročník Festivalu muzejních nocí, při němž muzea a galerie po celé republice nabízejí nočním návštěvníkům kromě prohlídek svých stálých expozic a výstav také řadu rozličných doprovodných i kulturních programů a stávají se místy mimořádných a nečekaných zážitků a setkávání. Prostějov si tuto příležitost nemohl nechat ujít. Místní muzeum a galerie muzejní noc věnují oslavám rodu Pernštejnů. Pernštejnská noc bude zahájena v 18:00 hodin na náměstí před muzeem loutkovým divadelním představením pro děti s názvem Jak se hledají princezny.

Následně od 19:00 do 21:30 hodin budou probíhat výstupy Pavla Moše s tématem ranhojičské praxe, určené zejména dospělým. Souběžně budou pro všechny věkové kategorie otevřeny tvořivé dílny, kde si budete moci třeba vyrobit okruží nebo loutku, a hrací koutek.

Od 20:00 hodin se uskuteční v pořadí druhé divadelní představení, tentokrát pro dospělé, s názvem Smrt ve službách. Od 21:00 do 22:00 hodin budete mít možnost navštívit muzejní výstavy a výstup Jana Amose Komenského. Již od posledního březnového dne je v muzeu k vidění výstava s názvem Pernštejnské ženy a Evropa. „Novověké šlechtičny z rodu Pernštejnů přispívaly k formování evropské kulturní identity a významným způsobem se podílely na společenském životě. Součástí výstavy jsou i repliky historických kostýmů, proto se v programu muzejní noci objevuje zapůjčení kostýmů, výroba loutky nebo oblékání Pražského Jezulátka,“ lákají pracovníci muzea.

Spolu s tím bude volný vstup do budovy galerie Špalíček od 18:00 do 22:00 hodin a také program ve hvězdárně od 16:30 do 23:00 hodin. „Muzejní noc ve hvězdárně bude zahájena programem Hrátky se světlem od 16:30 do 18:00 hodin, který dětem nabídne interaktivní poznávání základních principů optiky pomocí speciálních optických lavic. Souběžně ve stejném čase nabídne také povídání o dalekohledech v pozorovatelně, na které naváže od 19:00 do 20:30 hodin přednáška Mgr. Kamily Hrubanové, Ph.D. s názvem Příběhy mikrosvěta. Celý program zakončí od 20:30 hodin prohlídka dalekohledu a následné pozorování ukončené ve 24:00 hodin,“ doplňují.