Chceš zabavit dítě? Ukaž mu modely z Lega. A dospělého? Zkuste totéž. Alespoň v případě prostějovské výstavy modelů z Lega to platilo. Ve staré cvičebně v DDM Prostějov na Vápenici se totiž „sešly“ stovky modelů. Některé měly jen několik málo centimetrů. Jiné měly k metru i více. A na své si přišli všichni: milovníci Harryho Pottera, Star Wars nebo také cestování.

„Jen ta práce a strávený čas na tom. To je mazec, najít ho tolik na zálibu. To má málokdo z nás,“ konstatuje Jiří Fiala, který si předtím výstavu pečlivě prohlížel. Aby ne, z Lega poskládané budovy například měly v místnostech i vnitřní vybavení. Vše bylo propracované do posledního detailu.

Nadšení u dětí i dospělých tak nebralo konce. „Pěkné je to všechno. A náročné na postavení. A ta radnice, to je dílo!“ dodal ještě Fiala, který patřil do druhé věkové kategorie.

Ostatně například někteří tatínkové, kteří přivedli dítka na výstavu, vypadali pomalu nadšeněji než jejich ratolesti. Všichni ale obdivovali robota, který si dokázal poradit s Rubikovou kostkou. „Návštěvníci nejvíce oceňují asi robota, který skládá Rubikovu kostku. U něj je pořád tlačenice a lidi to s ním zkouší znovu a znovu. A za sebe oceňuji model kolejiště a vlaků, který je z roku 1996. Tedy je více než čtvrtstoletí starý a stále bez problémů jezdí,“ uvedl organizátor výstavy a donátor řady modelů Tomáš Lázna.

Právě jeho nadšení výrazně pomohlo výstavu uspořádat. A umožnit lidem obdivovat kabinet profesora Snapea nebo vesmírnou loď Millenium Falcon ze Star Wars. „Jsem hodně spokojený. Modelů je hrubým odhadem přes dvě stě. Návštěvníci hlavně průběžně pořád chodí, zažili jsme jen velmi málo hluchých míst. Protočilo se zde několik stovek lidí. Chceme akci zopakovat příští rok ve větším měřítku,“ slíbil do budoucna všem, kteří mají rádi Lego.