Na velký stavební boom se připravuje hvězdárna v Prostějově. Rozsáhlé úpravy interiéru a exteriéru budovy jsou naplánovány na další roky, teď se hledá nejlepší architektonický návrh, podle kterého budou projektanti postupovat. Cílem je, aby se návštěvníci cítili uvnitř pohodlně, vnímali nekonečnost vesmíru a hvězdy měli takřka nadosah.

„Hvězdárna je netypická stavba, proto věřím, že také návrhy přihlášené do architektonické soutěže budou představovat originální díla, která dají hvězdárně moderní a neotřelou podobu,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Architekti mohou popustit uzdu fantazii – zpracovaný návrh by měl obsahovat například novou podobu planetária, přednáškového sálu, astronomické pozorovatelny nebo propojení hvězdárny s exteriérem.

Od podoby vítězného architektonického návrhu se budou odvíjet další projekční práce. Je to jedinečná příležitost pro architekty, protože žádná další podobná hvězdárna v regionu není,“ uvedl radní Žůrek.

Jedná se o první architektonickou soutěž podle regulí České komory architektů, kterou Olomoucký kraj za dobu své existence vypsal. Soutěžní návrhy musí být předloženy nejpozději 13. září do 14 hodin.