Tohle je hodně dlouhá tradice. Už od roku 2006 se na nádvoří konického zámku pravidelně konají výstavy bonsají. I díky letnímu termínu tradici nepřerušil ani covid, a tak se nelze divit, že se bonsaje do Konice vrátily i letos. K vidění tu byly po oba dva dny uplynulého víkendu.

Na nádvoří konického zámku byly k vidění jak bonsaje pro úplné začátečníky, tak i ušlechtilé pokrouceniny kultivované po mnoho let. „Tuto bonsaj z borovice její majitel tvaruje už devět let, ale předtím už mohla třeba i dvacet let růst někde v lomu. Její hodnotu bych odhadla na zhruba sto až sto dvacet tisíc korun,“ prozradila Marie Čáslavská z pořádajícího BONSAI klubu Haná fungujícího v rámci prostějovských zahrádkářů.

Bonsajisté si prostředí zámku pochvalují. „Zámky jsou pro pořádání podobných akcí ideální, dobré je i to, že je možné tu rostliny přes noc zamknout a nehrozí, že by je někdo ukradl. Mezi lidmi se totiž jedná o stále žádanější artikl,“ dodala Marie Čáslavská, s níž jsme při této příležitosti pořídili rozhovor.

Obdobnou výstavu jako v Konici budete moci nově navštívit také na zámku v Čechách pod Kosířem. Konat se tu bude v sobotu 25. a v neděli 26. června rovněž na zámeckém nádvoří.