Vydat se za zvuků kytary, cajónu a tanečních střevíců na příjemnou pouť Andalusií prodchnutou rozpáleným sluncem, vášnivou láskou a sladkou zahálkou mohli všichni, kteří uplynulý čtvrtek 23. června zavítali do zámecké oranžerie v Čechách pod Kosířem. Průvodcem jim byla temperamentní tanečnice flamenca Virginie Delgado.

Rodačka z Madridu se přesně na tom samém místě představila poprvé již přede dvěma lety. Bylo to v rámci festivalu Ibérica, jenž se do té doby konal pouze v Brně a Praze. Pořadatelé se tehdy rozhodli akci rozšířit i do dvou dalších míst republiky. Jedním z nich se staly právě Čechy pod Kosířem.

Virginii Delgado se při své hanácké premiéře představila s programem Vracím se pro svá křídla, kdy ji kromě nezbytných muzikantů slovem doprovázel také Tomáš Hanák. Známý herec a moderátor přečetl různorodé texty básníka F. G. Lorky.

Letos stejnou tanečnici doplnil „pouze“ skvělý flamenkový kytarista Morenito de Triana a temperamentní perkusista Mateeo Garriga.

Vystoupení sledovalo zhruba sedmdesát diváků. „Návštěvnosti jsme se trochu báli, ale nakonec jsme spokojeni. Je tedy jasné, že ve spolupráci s festivalem Ibérica budeme i nadále pokračovat. Příště se k nám kromě flamenca vrátí i Tomáš Hanák, který přečte úryvky cestopisu Karla Čapka Výlet do Španěl,“ navnadil kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa.