Proč vlastně nebyli Jeníček s Mařenkou potrestáni za upálení nebohé seniorky? Chtěly se obě děti případným pobytem ve vězení vyhnout povinné školní docházce? A jak by to dopadlo, kdyby Sněhurce polibkem zachránil život někdo, kdo by se ještě nechtěl vázat? I takové zapeklité otázky si položila jedna ze dvou her, které si připravili žáci „dramaťáku“ fungujícího na ZŠ Palackého v Prostějově, konkrétně pak v budově tzv. Masarykovy školy na Skálově náměstí. Právě v tamní tělocvičně uplynulou středu 22. června proběhla slavnostní premiéra hned dvou kratších her.

První z nich nesla název Ach, ty konce pohádek a pojednávala o problémech, s nimiž se musí vypořádat pohádkové bytosti, pokud jejich příběhy nedopadnou tak, jak ony samy předpokládaly. Druhá v podání starších žáků se točila kolem plyšové hračky „Zlobidýlka“, jež z hodných dětí dělala lotry a z krotkých zvířat krvežíznivé bestie.

Humorně pojaté příběhy nastudovali žáci dramatického kroužku, který na škole vede zkušená Hana Švédová. Ta kromě své kantorské dráhy a působení ve Spolku Plumlovských nadšenců tvoří také jeden ze základních pilířů prostějovského souboru Moje divadlo. „Děti kvůli covidu dva roky nemohly vystupovat, takže neměly tolik příležitostí otrkat se před publikem. Naštěstí jsou odvážné a ničeho se nezalekly,“ zhodnotila výkon svých svěřenců Švédová.

Představení mělo kromě středeční premiéry pro rodiče ještě celou řadu repríz, a to jak pro žáky ZŠ

Palackého, tak i dalších škol. O tom, že se všichni dobře bavili, nejlépe svědčil fakt, že se smích pravidelně ozýval nejen z hlediště, ale občas i přímo z jeviště.

Kluk si to užíval. Ostatně díky divadlu se z něj přes noc stala hotová školní hvězda, spolužákům a spolužačkám se musel podepisovat na ruce, nohy, školní tašky, a dokonce prý i do žákovské knížky. Doma mu to však s nějakými hvězdnými manýry určitě neprojde,“ konstatoval jeden z přítomných tatínků.

Vtipná divadelní představení všechny žáky i rodiče příjemně naladila na prázdniny, které za uplynulým školním rokem udělají definitivní tečku již nadcházející pátek.