Dva zajímavé koníčky dvou pozoruhodných mužů, kteří na Konicku mají chalupy. To je společný jmenovatel výstavy, která bude od pátku 25. prosince k vidění na zámku v Konici. Své fotografie na ní představí někdejší elitní neurochirurg a průkopník paliativní péče u nás Miroslav Kala. Známý organizátor turistických akcí Stanislav Dostál zase po čase vystaví vybrané exponáty ze své rozsáhlé sbírky betlémů.

Odborný garant nedávno vzniklého oddělení paliativní péče v prostějovské nemocnici Miroslav Kala pochází z Olomouce. Pravidelní čtenáři Večerníku se díky obsáhlému rozhovoru mimo jiné dozvěděli, že mezi jeho záliby patří chalupa ve Slavíkově u Budětska. Díky ní a samozřejmě také díky píli a talentu pana doktora vznikla celá řada humorně pojatých knih. Kromě toho však má Miroslav Kala další koníček, kterým je fotografování. Své snímky nyní veřejnosti odhalí právě v Konici. „Pan doktor Kala nás sám oslovil s tím, zda by u nás nemohl vystavovat. Domluvili jsme se na výběru takových námětů jednotlivých snímků, které by se hodily k vánočnímu času,“ vysvětlila kurátorka výstavy Lucie Krejčí z konického informačního centra.

Ani jméno Stanislava Dostála není čtenářům Večerníku určitě neznámé. I on žije mimo Konici, nicméně do rodiště své manželky pravidelně dojíždí na chalupu. Ve městě je znám zejména díky pořádání oblíbených turistických akcí Konické štrapáce a Na kole okolo Konice. Před čtyřmi roky stál také za vznikem unikátního papírového betlému, jenž byl vytvořen na motivy města Konice. Jeho sbírka betlémů čítá více jak sedm stovek exemplářů. „Pan Dostál u nás již v minulosti betlémy vystavoval, nyní se s nimi po letech opět vrací,“ potvrdila Lucie Krejčí.

Výstava by na konickém zámku měla být k vidění od pátku 25. prosince do neděle 31. ledna. Ke konci roku bude otevřena denně od 14 do 16 hodin, v lednu pak od pondělí do pátku od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00 hodin a v neděli od 14:00 do 16:00 hodin.