„Je tu někdo starší než já?“ otázal se ve čtvrtek 4. srpna zcela zaplněného prostějovského náměstí osmdesátiletý zpěvák skupiny Olympic Petr Janda. Přestože ve stejný okamžik v jeho okolí stálo hrubým odhadem k pěti tisícům lidí, neozval se nikdo. Navzdory tomu si tento „starý pán“ všechny ty mladíky a mladice pod pódiem zcela podmanil. A Večerník byl u toho!

Olympici v příštím roce oslaví neuvěřitelných 60 let na scéně. Na Prostějovsku vystupovali mnohokrát, zatím naposledy to bylo před dvěma lety, kdy je na pláž U Vrbiček pozvala agentura HIT TRADE organizátora Petra Zlámala. Tehdy návštěvnost zůstala za očekáváním, navíc mnohé z přítomných zaskočilo výrazné ochlazení, které přišlo po teplém zářijovém dni.

 

Olympici v příštím roce oslaví neuvěřitelných 60 let na scéně. Na Prostějovsku vystupovali mnohokrát, zatím naposledy to bylo před dvěma lety, kdy je na pláž U Vrbiček pozvala agentura HIT TRADE organizátora Petra Zlámala. Tehdy návštěvnost zůstala za očekáváním, navíc mnohé z přítomných zaskočilo výrazné ochlazení, které přišlo po teplém zářijovém dni. Přítomným tak nezbývalo než se zahřát muzikou, přičemž frontman Olympicu Petr Janda v tomto ohledu skutečně fungoval jako kotelna na sídlišti, a kdo dorazil, mohl si užít opravdu fantastickou atmosféru. 

Uplynulý čtvrtek byla řada věcí jinak. Nejenže panovalo obzvláště teplé počasí, vzhledem k tomu, že koncert skupiny Olympic pořádalo statutární město Prostějov v rámci probíhajícího Prostějovského léta 2022, měli na něj všichni příchozí na náměstí T. G. Masaryka volný vstup. Nic tedy nebránilo tomu, aby se celé náměstí naplnilo tisíci natěšenými posluchači, kteří se k sobě mnohdy tiskli doslova tělo na tělo. Radost z celé akce měli nejen oni, ale také všichni provozovatelé zdejších restaurací a kaváren, jejichž zahrádky se rovněž zaplnily do posledního místečka.

Na začátku koncertu zazněly dvě novější skladby, aby je posléze vystřídaly osvědčené „vály“ starých dobrých Olympiců. K poslechu tak byly hity svižné i romantické, ale hlavně nesmrtelné osobní výpovědi jako třeba v případě písní Dávno, Jako za mlada či Já nejsem zlej. Celému koncertu pak svědčilo perfektní nazvučení. 

Lidé odcházeli z prostějovského náměstí naprosto nadšení, oceňovali přitom zejména výkon osmdesátiletého Petra Jandy. „Byla to pecka, nemělo to chybu, opravdu nejlepší koncert, co byl Prostějově,“ zhodnotila za mnohé Jana Veselá.

Spokojeni museli být i lidé z řad organizátorů. „Mám velkou radost, že jsme se výběrem Olympicu trefili do vkusu tak velkého množství lidí. Byl to úžasný zážitek poslouchat slova legendárních písní zpívaná tolika lidmi z Prostějova,“ libovala si náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová zodpovědná za kulturu ve městě.

A spokojen byl i sám Petr Janda. „Jste báječné publikum, moc jsme si to užili, Díky,“ vzkazoval publiku přes Večerník, který s ní získal exkluzivní rozhovor. Ten přinese v jednom z příštích vydání.

Vystoupením Olympicu Prostějovské léto rozhodně nekončí. Už ve čtvrtek 18. srpna se před radnicí bude konat Módní přehlídka prostějovských firem, během níž vystoupí výborná prostějovská herečka a zpěvačka Nina Horáková. O týden později se tamtéž představí zpěvák Václav Noid Bárta a vše uzavře zářijový koncert Michala Davida.