Pravé hanácké bigbít dorazil ve středu do Prostějova z Nákla na Olomoucku. O půl osmé před radnicí začala zvuková zkouška kapely Stracené ráj, známé pro svůj neotřelý projev na pódiu a zpěv v hanáčtině. Už samotná stála za to. V jednu chvíli se do toho skupina pustila i pěvecky. A tak se stalo, že se jí prvního potlesku dostalo ještě před koncertem, který se konal v rámci Prostějovského léta 2022. A u toho Večerník nesměl chybět.

Kapela v čele s Markem Ošťádalem, známým také jako Pepin z Hané, začala svou klasikou: písní Pomalo. Pomalo ale koncert neodsýpal, právě naopak. Lehčí tempo skupina umně střídala s rychlejšími rytmy. A celý koncert doplňovaly proslovy frontmana. „Me sme Stracené ráj, kdo nás neznáte. A me vám dneska zahráme. Zahráme vám nejaký pesničke.

A první, respektive druhá bude věnovaná všeckém melovníkum turistike,“ pravil k publiku Marek Ošťádal. Se svými čtyřmi kolegy už hraje nějaký pátek. Ukázalo se ale, že někteří přítomní skupinu skutečně neznají. „Kapelu slyším poprvé. Možná někdy dříve v rádiu,“ uvedla Ivana Dostálová. „Jejich hudba se mi líbí. Mluvím tak také, takže jim rozumím,“ dodala se smíchem poté, co kapela spustila hity jako Hanák, Pískáč nebo Trávníkář.

Smích ostatně doprovázel celý průběh koncertu. Bavily texty, bavili hudebníci. „Só tade nějaky ježibabe? Vždecky se v publiku nějaka najde, to jsme radi,“ zvolal na zaplněné náměstí Marek Ošťádal. Ten záhy zjistil, že na motorce přijelo posluchačů a fanoušků jen pomálu. Ať už ale lidi přišli pěšky, nebo přijeli autem, byli vesměs nadšení. Hodinový koncert, kdy zazněly kromě kytary, baskytary a bicích taky klávesy a tamburína, si lidi užili.

„Bylo to úžasné, líbilo se mi to. Naživo je vidím poprvé. Jejich písničky moc neznám. Ale jsou úžasní,“ ocenila Pavlína. V závěru potěšili krásným sólem kytarista Alexander Zárivnij a recitováním Marek Ošťádal. Ten byl po koncertě neméně nadšený než fanoušci. Užít si tak mohl velkou děkovačku a taky dvojitý hudební přídavek. „Hrozně rádi hráváme v hanáckých metropolích. Tam se lidi sjedou i z vesnic a má to ještě lepší atmosféru než na vesnicích,“ poznamenal po koncertě v exkluzivním rozhovoru, který vám Večerník zproostředkuje v příštím tištěném vydání.