Kulturní program v centru Prostějova byl minulý týden skutečně hodně nabitý. Ve středu zaplnilo prostějovské náměstí vystoupení kapely Stracené Ráj, o den později pak legendární skupina Olympic.

Opravdovou lahůdku pak město Prostějov, Kulturní klub Duha, Martin Soldán a kino Metro 70 připravili na pátek 5. a sobotu 6. srpna. V pořadí již druhý ročník Profest country festivalu přitáhl další stovky a stovky diváků.

Ti během dvou dnů zhlédli na nádvoří prostějovského zámku celou řadu country kapel, ovšem další atrakce v podobě tanečních vystoupení byly připraveny před kinem Metro 70 a k vidění byla i výstavka motocyklů Harley Davidson a další zajímavosti spojené se světem country.

 

Během uplynulého pátku a soboty nabídly velice pestrý country repertoár kapely z celé republiky. Prostějované měli na nádvoří zámku možnost v pátek vidět naživo vystoupení prostějovské kapely Strejda Bábek Band a ostravské skupiny Goodwill Bluegrass Band. Večer pak byl k vidění pořad Route 66 spojený s promítáním dokumentu o této legendární silnici napříč Spojenými státy americkými. V sobotu pak natěšení diváci tleskali kapelám Prolom, Taverna, Drops, The(y) Wanted, Dobré ráno Blues Band, Frankie the Deadbeats a celý dvoudenní festivalový program zakončila v sobotu večer kapela Tres Soldanos. „Profest country festival se konal poprvé v loňském roce. Chtěli jsme, aby ke klasickému Prostějovskému kulturnímu létu přibyla i možnost návštěvy jiného hudebního stylu, proto vznikl country festival a také festival rockových kapel. Country festival měl tak skvělý ohlas, že jsme letos uspořádali hned dvoudenní festival,“ sdělila Večerníku Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova, která ještě podotkla, že s výběrem kapel pro letošní festival problém nebyl.

„Na festivalu vystoupilo hned devět kapel. Jejich výběr byl na hlavních organizátorech akce Pavle Vaškové z naší Duhy a Martinu Soldánovi z kapely Tres Soldanos. Jsou naprosto skvělí, mají obrovský přehled, a tudíž byl výběr kapel zcela na jejich volbě a dostupnosti a ochotě kapel na festivalu vystoupit,“ řekla Večerníku Milada Sokolová s tím, že organizátoři podle ní vybrali i to nejlepší místo pro uspořádání akce. „Určitě. Nádvoří zámku je skvělé místo, vhodné právě pro takové akce a festivaly. Hudba se neline celým městem, nikoho neruší a skutečně potěší ty, kteří coby návštěvníci přijdou. V letošním roce je program na nádvoří zámku skutečně nabitý. Kromě již tradičního promítání letního kina si toto skvělé místo našla pro svá vystoupení řada umělců různých žánrů,“ připomněla náměstkyně primátora.

Nádherné představení bylo k vidění i před budovou kina Metro 70, kde skupina po oba dva festivalové dny předváděla country tanečky. „Ano, sama jsem si tyto prvky vyzkoušela a zodpovědně mohu říci, že mi to moc nešlo! Bylo báječné, že program byl ‚ušitý‘ do takových detailů, že v době, kdy se na pódiu na nádvoří zámku střídaly kapely a docházelo k jejich přezvučení, se mohli lidé pobavit country tanci, právě pro tento festival připravené,“ těšilo Miladu Sokolovou, která je s úrovní druhého ročníku country festivalu spokojená. „Návštěvnost byla skvělá, lidé se různě střídali podle toho, jak kapely znali či jestli byli jejich příznivci, každý si našel tedy to své. K tomu krásná výstava vozů a motorek, promítání kultovního filmu Route 66 – Jedna jízda nestačí, country tance a skvělé občerstvení. Byly to skutečně báječně prožité dva dny ve stylu country,“ rozplývá se nadšením Milada Sokolová, které se Večerník ještě na závěr zeptal, zda město bude v této country tradici pokračovat. „Nepochybuji o tom. V posledních letech se podařilo navázat nejen na tradiční zavedené akce, ale zavést spoustu novinek. A co je dobré, v tom se má pokračovat,“ je přesvědčena náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová.