Kino Metro 70 v Prostějově prošlo i přes výrazná omezení provozu kvůli nákaze covid-19 a mnohá vládní opatření značnou obměnou. Prostějovský magistrát do mnohých novinek v tomto kulturním zařízení investoval jen během letošního roku miliony korun. Mezi největší změny patří nové plátno či laserový projektor. S takovým moderním zařízením se může v republice pochlubit jen další pětice kin!

Upgrade zařízení – to je stav, ve kterém se v současnosti prostějovské kino Metro nachází. „Novinkami, které můžeme zmínit, je nové plátno, zbrusu nový laserový projektor a probíhající redigitalizace. Prostě modernizace se vším všudy,“ usmívá se náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, podle které se do kina investují nemalé částky a diváci by to měli na návštěvě zařízení zcela jistě poznat. „Metro 70 si modernizaci zaslouží. V poslední době, rozumíme před nástupem nákazy covid-19, se návštěvnost zvedala, nabídka akcí zde byla pestrá, a to nám dělá skutečně radost. Již nějaký čas hovoříme a provádíme modernizaci jak směrem k divákům, tak na konto jeho technického vybavení,“ přidala Sokolová.

Prostějovský magistrát jen v letošním roce investoval do vybavení kina 6,3 milionu korun. Co bylo za tuto částku pořízeno, kam finance putovaly a co je pro diváky připraveno? Na tyto otázky odpověděla ředitelka Metro 70. „Ze starého nízkokapacitního bufetu vznikla kinokavárna. Tu si lidé již z jara mohli vyzkoušet. Je rozdělena na dvě části, kdy variabilní sál při občerstvení nabízí také možnost zatemnění a promítání. Dalším počinem je sama redigitalizace kina. Pořídili jsme, a to je velký technologický posun, laserový projektor a nové promítací plátno, pro případnou zdravotní pomoc je nově připraven defibrilátor,“ uvedla Barbora Kucsa Prágerová.

Kino Metro 70 již dnes patří svým vybavením mezi nejmodernější zařízení v zemi. Cinema technologie stárnou velice rychle, a po 10 letech je čas na obnovu. To je i případ zdejšího kulturního zařízení. „Musím říci, že jsme v zemi teprve šesté kino s takto novým zařízením s RGB laserem, což byla nejvyšší investiční položka. Také 3D brýle se technologicky posunuly dopředu, již se nemusí umývat jako dříve a lidé si je jednou pořídí a žádnou údržbu již provádět nemusí,“ informuje dál ředitelka Kucsa Prágerová s tím, že diváci jistě ocení nový obraz i zvuk promítaného filmu.

Dalším posunem, který čeká kino Metro 70 v příštím roce, bude kompletní revitalizace sociálního zařízení. S ní již počítá nový rozpočet města Prostějova.