Dvacítka interpretů, ještě více různých vystoupení. A to nejen hudebních: nechyběly totiž třeba ani taneční workshopy. To byla Keltská noc 2022! Festival, který se po dvouleté pauze znovu vrátil na scénu. A to ve velkém: Do kempu plumlovského Žraloka přišlo značné množství návštěvníků, často z blízkého okolí, ale taky mnoho přespolních. „Na prvním místě bychom chtěli poděkovat právě všem návštěvníkům, kteří dorazili. Akci děláme pro ně a věříme, že se všem letošní pocovidový ročník líbil,“ vzkazuje ekonomický ředitel a jeden z hlavních organizátorů oblíbeného festivalu Vladimír Vitásek.

Znovu se ukázalo, že hudební festival se nadarmo nejmenuje mezinárodní. Dorazili totiž interpreti třeba z Irska, Itálie nebo Rakouska. Některé skupiny byly i mnohonárodnostní. Stejně tak ale bylo i publikum. Mnozí lidé dorazili v keltských úborech, nechyběly kilty či rohy na pití. V publiku se pak objevilo i několik zajímavých tváří. „Měli jsme celou řadu významných hostů jak z ČR, tak ze zahraničí, kteří patří mezi fanoušky keltské hudby. Zde bych rád zmínil Pavla Kafku – nedávného velvyslance ČR v Egyptě, OSN a dalších místech. Nebo k nám zavítala velmi vzácná návštěva z Káhiry Amir El Lithy, který je sochař, ředitel dvou káhirských muzeí a galerií,“ prozradil Vladimír Vitásek.

Ten neopomněl poděkovat ani sponzorům, mediálním partnerům a stejně tak Olomouckému kraji a městům Prostějov a Plumlov. Ti všichni festival podporují, ostatně zástupci kraje i obou měst byli na festivalu rovněž k vidění. Zajímavostí pak bylo, že tým pořadatelů byl velice mladý. Někteří starší pořadatelé už se po koronaviru nevrátili. „Jsme velmi vděční a děkujeme všem pomocníkům, brigádníkům, dobrovolníkům, kteří nám s organizací pomáhají, bez nich bychom festival nebyli schopni zorganizovat. A já osobně chci poděkovat celému týmu Keltské noci za odvedenou práci, po dvouleté přestávce to bylo velmi náročné, ale věřím, že se ročník povedl,“ uvedl Vladimír Vitásek.

Organizace tak velkého festivalu každopádně vyžaduje spoustu nejen lidí, ale také úsilí, plánování, dokonce i papírování. Jak ostatně prozradil bezprostředně po konci ročníku další z organizátorského týmu Tomáš Somr, ještě více než měsíc po festivalu se dořešují záležitosti spojené s uplynulým ročníkem. Nicméně spolu s tím už pomalu začíná i příprava ročníku dalšího. „Skončil ročník 2022 – ať žije ročník 2023, hned na něm začínáme pracovat, tentokrát bude již dvacátý. I když s dvouletou covidovou přestávkou to už bude 22 let od začátku pořádání Keltské noci v Plumlově,“ hlásí Vitásek. Jak dodal, že kulatiny Keltská noc oslaví ve velkém. „Budeme se snažit pro tento jubilejní ročník připravit pro naše návštěvníky co nejlepší program a jistě i nějaké překvapení. Hlavně doufáme, že politická a hospodářská situace nám to umožní,“ narazil na závěr na předešlé dva roky, které festivalům v České republice vůbec nepřály.