Srnec, muflon nebo sob – to vše širší veřejnost zná. Co ale adax? Nebo takový jelen sika? To už jsou méně známá zvířata, která se v Česku nevyskytují. Pokud si tedy odmyslíme některé zoologické zahrady. I je představuje výstava v Muzeu a galerii Prostějov Parohatí a dutorozí.

 Historické trofeje z celého světa. Od července je možné na výstavu zajít do prvního patra hlavní budovy muzea. Zde se návštěvníci mohou pokochat mnohými rohy a parohy a přečíst si zvláštnosti ze života zvířat. V některých případech půjde o opravdové kuriozity. Kromě jelenovitých budou třeba představeny i některé druhy koz.

Přestože pak je výstava k vidění už měsíc, vernisáže se dočká až nyní. Uskuteční se ve čtvrtek 1. září v 17.00 hodin. „Úvodní slovo pronese a výstavou vás provede Jaroslav Šmíd, majitel sbírky, který není lovec ani myslivec a chce přispět především k poznání života zvířat v různých částech světa a také k jejich ochraně. Úplně poprvé nabízí ke zhlédnutí obě kolekce, a to jak zvěře parohaté, tak dutorohé společně,“ přiblížila mluvčí muzea Markéta Hamzová.

Nad výstavou převzal záštitu primátor Prostějova František Jura a hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.