Ne zcela obvyklou výstavu mohou lidé již skoro dva měsíce navštívit v Muzeu a galerii Prostějov. Nestává se totiž často, aby se zde vystavovaly rohy a parohy. Právě nyní je však expozice Parohatí a dutorozí: Historické trofeje z celého světa v plném proudu. A i když výstava začala už o prázdninách, na vernisáž se dostalo až nyní. Ovšem i za účasti majitele a sběratele trofejí Jaroslava Šmída.

„Většinou se lidé ptají, proč to dělám. Dělám to proto, aby poznali ještě zvířata, co zde s námi jsou a žijí. V současné době se snaží vědci třiadvacet druhů zvířat opět reprodukovat. Do dnešní doby se podařil reprodukovat kozorožec pyrenejský, zebra kwaga, pakůň lesní a pratur,“ vypočítával Jaroslav Šmíd.

Hned na úvod došlo k vyseknutí poklony sběratelům. „Jako malá jsem sbírala třeba ubrousky, obaly od čokolád, od žvýkaček, všechno muselo být zahraniční. Tady to bylo něco, po čem jsme všichni toužili. Já sbírala i obaly od žvýkaček po zemi, mokré, zaprášené. Člověk si to doma usušil, vyžehlil a vyčistil. A byl na to pyšný,“ vzpomínala ředitelka muzea Veronika Hrbáčková. A neocenila jen sběratele, ale i ty, kteří s nimi sdílí domácnost. Také manželce Jaroslava Šmída, která rovněž dorazila, se tak dostalo uznání. Stejně jako třeba kurátorce Vladimíře Jaškové, která se postarala o instalaci výstavy.

 Sám Šmíd si také ovšem zavzpomínal. Jak prozradil, lásku k myslivosti má po dědovi. „Zemřel bohužel, když jsem byl malý kluk. Měl jsem pušku na špunt a psa na kolečkách, jak se říká. Ale to už v člověku zůstává, zůstává to po celý život. Pokud si všímáte života v souvislostech, všímáte si, jak se věci rychle mění. Šli jste po poli a viděli jste čejku. Dnes máte problém vidět jednoho zajíce nebo bažanta,“ povzdechl si. Výstava tak neslouží jen jako přehlídka druhů, ale také jako určité upozornění na to, co vše ještě může lidstvo negativním působením na živočichy ztratit. „Smyslem výstavy je vidět zástupce druhů, nikoli ty největší,“ vyjádřil se sběratel trofejí například k výstavě, která bude k vidění do 9. října v prostorách staré radnice.