Působivé, podmanivé, zajímavé. Vystoupení zpěvačky a herečky Szidi Tobias, vlastním jménem Sidónie Tobiášové, se dá hodnotit různě. Vždy ale najdete superlativa. Právě tato v mnoha oblastech nadaná umělkyně v neděli zavítala ze Slovenska na Hanou.

Konkrétně do farního areálu v Olšanech u Prostějova, který dal jejímu koncertu zajímavý nádech. S kapelou zde odehrála a odzpívala koncert, na který budou posluchači dlouho a rádi vzpomínat. Ti starší i ti nejmladší.

Uplakané, takové bylo v minulém týdnu často počasí. A dlouho to vypadalo, že v tomto duchu bude nemilosrdné i ke koncertu v Olšanech u Prostějova. Podmračené nebe snad mohlo některé potenciální posluchače odradit. Nicméně se našlo i dost takových, kteří si pěkný hudební zážitek odepřít nenechali. A i když to ještě pár minut před koncertem na nějaké velké publikum nevypadalo, chvíli nato už se stály u pokladny fronty. Jak se potvrdilo, Hanák spěchá málokdy…

Nakonec se ale pár desítek nadšených posluchačů sešlo. Zimu zaháněli burčákem a vínem. A k tomu všemu se co chvíli nesly ze zázemí farního areálu koláčky. „Zajímalo nás, co má nového. A také to prostředí, nikdy jsme zde nebyli. Tak jsme se sem přijeli podívat a udělat si hezké odpoledne,“ říká mi jedna z posluchaček Zdeňka Hanáková.

Po zvukové zkoušce a krátké odmlce se přítomní dočkali, Szidi Tobias energicky vyrazila na pódium. Své posluchače obdařila nakažlivým úsměvem. Ostatně jedna z prvních poznámek byla o chorobách… V neděli v Olšanech byl ale nakažlivý tak maximálně úsměv a potlesk. „Hezký podvečer, děkuji, že jste přišli. Je vás málo? Víc už nepřijde?“ uvedla a z publika zahlaholilo přitakání na to, že lidí mohlo být více. „Nemám ani vtip po ruce,“ zalitovala Szidi. Poté už se ale pustila do koncertu.

Hudební produkce nepředstavila jen Szidi a její chansónový zpěv. Ač její hlas byl, stejně jako úsměv, dominantním prvkem vystoupení. Celkem se ale představil půltucet umělců v roli doprovodu na klávesy, bicí nebo kytaru. Za chvíli už se opraveným areálem fary nesly melodie tu rychlé, tu pomalé. Tu přímo v lenivém tempu a jindy ve slušné rychlosti. Projev byl příjemný, osvěžující. „Něco od ní známe. Dlouho jsme ji neslyšeli. Vzpomínali jsme, že jsme už na ní několik let nebyli,“ prozradila během koncertu Zdeňka Hanáková. Posluchači se dočkali, zněly věci starší i novější. A mnoho takových, které zlákaly i k tanci – třeba malé děti a maminky.

Szidi Tobias po hodině koncertování za sebou nechala možná mírně prochladnuté diváky – zejména tedy řidiče – na druhou stranu ale spokojené posluchače. Přání „příjemného podvečeru“ nebylo ze strany všestranné umělkyně pouze přáním, ale zároveň slibem vůči posluchačům. Splněným.