Pomník - dílo akademického sochaře Antonína Kalvody byl realizován po třech letech práce a soutěží, slavnostně odhalen 9. listopadu 1952 za hojné účasti Prostějovanů.

 

Jeho autorem je akademický sochař Antonín Kalvoda (1907–1974), rodák ze Šlapanic, absolvent Akademie výtvarných umění u profesora Otakara Španiela. Kalvodův návrh vyšel jako vítězný z veřejné soutěže vypsané Radou města Prostějova v únoru 1949.  Termín uzávěrky: 30. 7. 1949.  Celkem bylo čtyřicet návrhů a do užšího výběru porota vybrala šest. Dílo zvítězilo celkovým pojetím postavy, pevným rozkročením figury bez okázalých gest, prostotou i vnitřním výrazem.

Původně měl být umístěn před budovou gymnázia, potom před Národním domem na místě Havlíčkova pomníku nebo na Pernštýnském náměstí. Nakonec byla zvolena varianta umístění v parčíku naproti učňovské školy (nyní SOŠ, náměstí E. Husserla). Socha měla být bronzová, ale z důvodů omezení využití barevných kovů navrhoval A. Kalvoda její zhotovení z šedé litiny a pobronzování nebo z kamene. V březnu 1952 zahájil práce a sochu sekal ze spišského travertinu v kamenosochařské huti v Blansku.

Kvádrový sokl čtvercového půdorysu se kónicky zužuje vzhůru, je ukončen jednoduchou římsou. Ve středu přední části podstavce je nápis JIŘÍ WOLKER, nad ním reliéf lipové ratolesti. Na nízké podnoži je socha mladého muže v nadživotní velikosti oděna do dobového šatu. Ruce jsou volně spuštěné podél těla, v pravé ruce drží knihu. Celková výška pomníku je pět metrů, architektonické úpravy okolí připravil arch. František Mareš.

Od 3. 5. 1958 je pomník Jiřího Wolkera nemovitou kulturní památkou zapsanou v katalogu kulturních památek pod číslem 24940/7-5746 a od 20. 11. 1990 se nachází v městské památkové zóně. Naposledy byl restaurován v roce 2016 akademickým sochařem René Tikalem. Současné využití a prezentace sochy plně odpovídá jejímu kulturně společenskému významu. Tradičně je místem zahájení celostátní přehlídky uměleckého přednesu a divadel poezie Wolkerův Prostějov.