Od úmrtí prostějovského rodáka a právníka Františka Doležela uplynulo letos v září padesát let. O jeho životě a nepříznivém osudu se donedávna příliš nevědělo. V roce 2019 byla Františku Doleželovi v Prostějově na Žižkově náměstí domě čísla popisného sedm odhalena pamětní deska, ze které se kolemjdoucí dozvědí, že v tomto domě žil soudce a státní zástupce, který byl v roce 1947 pověřen vyšetřováním kauzy známé jako krčmaňská aféra a po únoru 1948 byl perzekuován a vězněn komunistickou mocí.

 

O životě této osobnosti, jejíž profesní život byl spjatý s Olomoucí, se v širších souvislostech veřejnost dozvěděla až díky knize Lubomíra Novotného vydané v letošním roce. A právě na tuto knihu navazuje stejnojmenná výstava Nikdy to nevzdám!. Životní zápasy právníka Františka Doležela (1900–1972).  

Před třemi lety byla poměrně neznámému rodákovi odhalena pamětní deska na Žižkově náměstí v domě s číslem popisným sedm jako připomínka toho, kdo se v něm narodil a jaký tohoto člověka potkal pohnutý osud. V letošním roce o životnímu příběhu Františka Doležela vyšla kniha z pera historika Vědecké knihovny Olomouc Lubomíra Novotného. Byla nejprve představena formou besedy a stejnojmenné výstavy v Olomouci, nyní na ni naváže výstava v prostějovské Galerii Špalíček. Bude obohacena o několik artefaktů a dokumentů, jež by měly návštěvníkům zprostředkovat autentický zážitek. Jednat se bude o panely s fotografiemi či kopie historických dokumentů.

Vernisáž proběhne ve čtvrtek 10. listopadu a při této příležitosti proběhne i křest knihy za přítomnosti autora. Chybět nebudou ani historici z Vědecké knihovny v Olomouci a účast přislíbil také režisér, herec a scénárista Jiří Havelka. Výstavu bude možné navštívit až do 5. února příštího roku. Uvedenou knihu je možné zakoupit na pokladně hlavní budovy Muzea a galerie v Prostějově a také v Galerii Špalíček.