Festival hudby, festival divadel. A také festival básníků. To vše už dříve Prostějov nabídl. Třetím rokem ale přispěl ke kulturnímu dění také festivalem Malé oči, který se odehrává v kině. A jak tento fakt napovídá, věnuje se filmu – filmu pro děti. Letošek znovu nabídl hned několik aktivit.

 

Během neděle 20. listopadu se tak děti mohly stát diváky, ale také tvůrci. Vyzkoušely si, jak se upravují snímky, dále pak filmovou tvorbu. Mohly přicházet s vlastními nápady na příběhy a jejich ztvárnění. „Z člověka se vylíhne další člověk. Jakože se dostane ze slupky a bude z něj někdo úplně jiný,“ zazněl třeba od jednoho z malých účastníků námět na docela slušné sci-fi nebo drama. O kus dál bavili Bugs Bunny a jeho kolegové z Looney Tunes.

Hodně pozornosti pak sklidila pohádka Princezna zakletá v čase 2. „Ráno zde bylo přes sto lidí na Princeznu zakletou v čase. Ta přilákala docela dost diváků. Průchozí je tady green screen dílnu, pak animáky – to bylo docela fajn. Teď je to takové ospalejší,“ uvedl ředitel kina Metro 70 Michal Zábranský. „Ukradená vzducholoď od Karla Zemana, to je zase taková záležitost spíše pro fajnšmekry,“ konstatoval dále ředitel kina.

Festival Malé oči nabízející pohled do současné, ale také dřívější tvorby pro děti však nedělí neskončil. Během dneška, tj. pondělí 21. listopadu, nabídne ještě americký animovaný film Železný obr. Představení kina je za 80 korun od 14.00 hodin.