Pohádka pro malé a veliké děti Broučci bude k vidění ve čtvrtek 24. 11. 2022 v 17:00 hodin v hlavní budově Muzea a galerie v Prostějově. Na vernisáži vystoupí taneční obor ZUŠ V. Ambrose pod vedením Pavly Krieger-Jahodové. Výstava barvitě zobrazuje pohádkový svět broučků prostřednictvím maňásků – světlušek, chaloupek a pařezů, a poukazuje na důležitost rodinných vztahů a tepla domova sdíleného hlavně o Vánocích.

 

Muzejním tématem výstavy letošních Vánoc jsou Broučci Jana Karafiáta, který je původně sepsal anonymně.  Netradiční výstava je vytvořena z modrotisku – obrazů a bytových doplňků výtvarnice Antonie Dostálkové ze Starého Města u Uherského Hradiště. „Kromě toho, že jde o ruční práci, v poslední době tolik ceněnou, vyznačují se velmi moderním vzhledem, který zůstává nadčasový,“ upozornila ředitelka muzea Veronika Hrbáčková.

Modrotisk se v posledních letech dostává opět do módy a nabývá na popularitě. „Paní Dostálková staré řemeslo barvení plátna, jehož historie sahá do Číny druhého tisíciletí před naším letopočtem, nejen využívá a propaguje, ale dává mu nový rozměr svými originálními nápady a způsobem ztvárnění,“ dodala tisková mluvčí Markéta Hamzová.

Součástí výstavy je ukázka ilustrací různých vydání knihy Broučci: pro malé i veliké děti publikovaných v rozmezí více než sto let.