Renesanční osobnosti se nerodily pouze v italské Florencii. Důkazem je nepochybně konický rodák Alois Trnečka. Všestranný umělec od mládí tíhl k hudbě, poezii, výtvarnému umění a ke dřevu. Výstava zcela originálních intarzií z dílny zakladatele zdejšího Kruhu přátel hudby a vášnivého houslisty je od pátku 18. listopadu k vidění v Galerii zámku Konice.

 

Intarzie je výtvarné dílo vytvořené skládáním a lepením dýh různých barev a struktur. Ty se vyřezávají do žádaných tvarů, jimiž mohou být geometrické obrazce, rostlinné motivy, architektura či figurální scény. Skutečným mistrem ve vytváření těchto nesmírně náročných obrazců byl Alois Trnečka. Ten se v Konici narodil 26. dubna 1926. Vyučil se zde truhlářem, přestože více tíhnul k řezbářství. Výsledek jeho neobyčejného talentu i řemeslné zručnosti lze vidět na výstavě, která lze aktuálně obdivovat na zámku v Konici. „Alois Trnečka se intarzii s přestávkami věnoval od svých třiceti let. Po celou dobu se snažil o její povýšení z roviny užitné do roviny umělecké, kterou by vyjádřil hloubku lidského života. Tvořil je po večerech na obyčejném stole v malé kuchyňce na brněnském sídlišti,“ popsala výstižně Radka Lexmanová z Městského kulturního střediska v Konici.

Výstavu děl Aloise Trnečky bude možné navštívit až do 6. ledna příštího roku. Lidé na ni mohli zajít třeba i uplynulou neděli před rozsvícením vánočního stromku na zdejším náměstí. Otevřena bude rovněž v den oblíbených Vánočních trhů, které se v Konici budou konat v sobotu 17. prosince. Běžně je pak dostupná během provozu konického infocentra od pondělí do pátku od 9:00 do 12:00 hodin a od 13:00 do 16:00 hodin.