Fronta na autobus. I tak se kvůli jeho umístění přezdívá krásnému a monumentálnímu betlému, který je v těchto dnech k vidění v centru Hrdibořic. Večerník přímo na místě napočítal 33 nejrůznějších postav v životní velikosti. Všechny jsou ze slámy, mají na sobě stylové oblečení a zvou na vánoční výstavu, která se během adventu koná v budově místního obecního úřadu.

Tohle určitě stojí za návštěvu! Obecní knihovna a obec Hrdibořice zvou všechny lidi dobré vůle na vánoční výstavu s kouzlem betlémů a vůní perníku. „Kouzelný čas Vánoc přiblíží betlémy různého stáří, materiálu, klasické i mechanické, perníkové chaloupky a zdobené perníčky. Máme tu například chaloupku na kuří nožce, stavení princezny ze mlejna a mnoho dalších pohádkových domečků.  Součástí výstavy je možnost zakoupení drobných dárků, pro děti je připravena Ježíškova dílnička,“ navnadila knihovnice Františka Novosadová.

Právě ona společně s dalšími nadšenci sdružujícími se v místní knihovně stojí za vznikem unikátního betlému, který je v centru Hrdibořic skutečně nepřehlédnutelný. „Vytváříme jej asi už patnáct let a postav v něm postupně přibývá. Před první adventní nedělí jsme se u něj všichni sešli, k vidění u nás však bude až do Tří králů,“ nastínila Novosadová.

Betlém v Hrdibořicích mimo jiné slouží jako nepřehlédnutelná pozvánka právě na vánoční výstavu, která byla v budově zdejšího obecního úřadu slavnostně otevřena rovněž o prvním adventním víkendu. Navštívit je ji možné stále ještě po oba nadcházející adventní víkendy, tedy v sobotu 10. a 17. prosince, stejně jako v neděli 11. a 18. prosince vždy od 14:00 do 17:30 hodin. Až do 7. ledna příštího roku ji však budete moci navštívit i v jiné dny. „Stačí se ozvat na telefon 777 130 790,“ prozradila Vlaďka Březinová.