Blížící se Vánoce, to v Prostějově znamená i bohatý kulturní program. A co by to bylo za předvánoční čas v Prostějově bez vystoupení dua Richard Pachman – Dita Hořínková. Pěvecká dvojice už tradičně vystoupila o víkendu v Husově sboru, do nějž zavítala na závěr svého adventního turné. „Člověk to chystá měsíce. A najednou to tak rychle proletí: listopad, prosinec. Byli jsme na třinácti koncertech. A žádný nebyl stejný,“ konstatoval Richard Pachman v průběhu koncertu s úsměvem.

K tomu měli oba umělci hodně důvodů. Sál byl slušně zaplněný, svíčky a přítmí mu dodaly příjemnou, intimní atmosféru. Velká část programu byla věnována Vánocům a adventnímu času. Zazněla Tichá noc coby sólo od Dity Hořínkové – vzbudila hlasité ovace. Rovněž zaznělo Narodil se Kristus Pán. Tehdy se přidali i posluchači. Součástí programu bylo i mluvené slovo, kdy duo připomnělo příběh narození Ježíše Krista a to, co bezprostředně následovalo.

Jiné části koncertu byly ještě osobnější. „Miluji Olomouc. Možná z ní pocházíte, tak vám zazpívám právě o Olomouci,“ řekl Richard Pachman k písni, kterou pravidelně představuje právě na koncertech v Prostějově. Vzpomněl rovněž na své rodiče nebo svou babičku. Stejně jako na válečná neštěstí. „Třeba období druhé světové války, co dokáže člověk pod vlivem ideologie udělat,“ poznamenal Richard Pachman.

Po hodinu a půl trvajícím koncertu následoval dlouhý, ohlušující potlesk. Přítomní si koncert užili, navíc také přispěli na Dětské centrum Chocerady. Kdo v sobotu do Husova sboru přišel, ten odcházel s dobrým pocitem a sváteční náladou. „Nechodím na ně pravidelně, naopak jsem na panu Pachmanovi poprvé. A moc se mi to líbilo,“ prozradila Renata, jedna z posluchaček.