Náruživé čtenáře, knihomoly a vůbec všechny milovníky dobré četby potěší Olomoucký kraj. Mezi knihovny totiž rozdělí více než čtrnáct miliónů korun. Finance mohou využít na svůj provoz, pořádání akcí i rozšíření knihovního fondu.

„Regionální knihovny zaručují občanům dostupnost veřejných knihovnických a informačních služeb. Navíc často pořádají různé doprovodné akce a jsou centrem kulturního života na venkově,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Peníze si mezi sebou rozdělí Knihovna města Olomouce, Městská knihovna v Přerově, Městská knihovna Prostějov, Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk, Městská kulturní zařízení Jeseník, Městská kulturní zařízení Hranice a Městská knihovna Lipník nad Bečvou.

„Jde o takzvané pověřené knihovny, jejichž prostřednictvím se rozvíjí například i menší obecní knihovny. Zvláštní finanční dotaci pak dostane Vědecká knihovna Olomouc,“ dodal k rozdělení financí Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Výkon regionálních funkcí zajišťuje příslušná krajská knihovna. V Olomouckém kraji je to právě Vědecká knihovna Olomouc. Pověřené knihovny pak zajistí nejen metodickou a organizační pomoc, ale také další odborné služby pro 473 základních knihoven, které na území kraje zřizují města a obce.