„Pracujte, makejte, ať se za vás nemusíme stydět!“ Tento naléhavý vzkaz upozorňující na to, že umění není jen zábava, ale často i dřina, vyslal ke studentům prostějovské Střední školy designu a módy (SŠDAM) jeden z jejích kantorů Lubomír Otisk. Stalo se tak během vernisáže výstavy Náš prostor, která se ve čtvrtek 19. ledna konala v prostorách hlavní budovy prostějovského muzea.

Aktuální výstava vznikla jako výsledek dlouhodobější spolupráce mezi uměleckou školou a prostějovským muzeem. Návštěvníkům představuje studentské práce všech tří oborů působících na SŠDAM, tedy Designu oděvu, Užité malby a designu interiéru a také Multimediální tvorby. 

Přestože se jedná o práce nastupující generace tvůrců, zejména v případě prvních dvou jmenovaných oborů je již patrné, že studenti spolu s kantory ušli pořádný kus cesty na výpravě za vlastním uměleckým výrazem. Z vystavených obrazů i oděvů sálá dravá touha objevovat nevídané podpořená často již nemalou řemeslnou zdatností.

Na první pohled zaujala kolekce obrazů Veroniky Pischové a jejích duhových opičáků stejně jako oděvy vytvořené na netradiční téma potrat, jež si oblékli živí modelové a modelky. Další kolekce na téma Hollywood si pak přivezla prvenství z hojně zastoupené soutěžní přehlídky mladých návrhářů v Jihlavě.

„Vernisáž výstavy se koná na začátku týdne obhajoby klauzurních prací. Studentům bych tedy popřála, ať před kantory úspěšně obhájí výsledky své snahy a vstoupí naplno do nového roku,“ nechala se slyšet ředitelka prostějovského muzea Veronika Hrbáčková.

Výstava v hlavní budově prostějovského muzea potrvá až do 5. února 2023.