Úterní večer v Městském divadle v Prostějově patřil k jednomu z vrcholů české dramatické tvorby. Abonenti i další zájemci se těšili na známé dílo z pera Karla Čapka Matka. Protiválečné a rodinné drama je v dnešních časech stejně aktuální jako v době, kdy Čapek inscenaci v roce 1938 napsal. V hlavní roli exceluje herečka Jitka Smutná a neopakovatelná atmosféra dramatu se přenesla i do sálu prostějovského divadla.

 

Poslední drama velikána české literatury Karla Čapka je založeno na konfliktu osobního štěstí a morální odpovědnosti vůči široké společnosti. V blíže neurčené zemi se odehrává děj matky pěti synů, která přišla o manžela v době války a v průběhu let i o své starší syny. Zůstal jí nakonec jen ten nejmladší Toni, jenž se rozhodl přihlásit do armády bránit svou vlast. Ač ho matka nejdříve nechtěla pustit, po zprávách z rádia poslala svého posledního syna do boje za vlast.

V představení Vršovického divadla se diváci dočkali moderního zpracování klasiky, ve které v hlavní roli matky exceluje Jitka Smutná, která ví, proč mámy pláčou. Nelehkou životní situaci opuštěných a nepochopených matek bravurně vtiskne do mysli všech návštěvníků, o čemž se v úterý mohli přesvědčit v Městském divadle v Prostějově.

Po dramatu patřícímu k vrcholům české divadelní scény se do divadla mohou návštěvnici těšit i v tomto týdnu. Tentokrát to bude na koncert Hudba, která dobyla svět aneb co Čech, to muzikant v podání Trio Moraviensis. Poslední lístky jsou stále v prodeji, zakoupit je můžete přímo na pokladně divadla či prostřednictvím jeho stránek.