Olomoucký kraj žije kulturou. Po celý loňský rok mohli lidé navštěvovat festivaly, představení, výstavy nebo také nově zrekonstruované památky. Nejvýjimečnější počin v oblasti kultury za rok 2022, který je přihlášen do krajské soutěže, můžou lidé vybírat do konce března. Přehled nominovaných osobností a projektů naleznou zájemci na webu www.cenykraje.cz.

„Letos mohou lidé volit z deseti nominací – je mezi nimi několik hudebních festivalů, například pouliční festival Olomouc (o)žije, originální výstava Vlastivědného muzea v Olomouci Dětský svět nebo příkladná rekonstrukce zámku Skalička,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Právě Cena veřejnosti je jednou z kategorií, ve kterých se ocenění udělí. Svým hlasem mohou lidé rozhodnout prostřednictvím internetové ankety na výše uvedené webové stránce. Vítěze ostatních kategorií vyhlásí krajské zastupitelstvo. Na slavnostním předávání 19. dubna v Moravském divadle Olomouc obdrží vítězné osobnosti od zástupců kraje umělecké dílo sklářského výtvarníka a designéra Davida Valnera.

„Těší mě, že i letos budeme moci vítěze ocenit uměleckým dílem od výtvarníka s vazbou na Olomoucký kraj, který do jeho pojetí obtiskne specifika krajské kultury a přitom vnese autorskou originalitu,“ dodal radní Žůrek.

Ceny za přínos v oblasti kultury vyhlašuje Olomoucký kraj od roku 2006. Za tu dobu vyznamenal řadu osobností i významných kulturních počinů napříč celým regionem. Loňská cena veřejnosti putovala do Základní umělecké školy Jeseník za její koncert k padesátému výročí založení Dechového orchestru mladých.