Tady se určitě máme na co těšit. Zcela vyprodaným koncertem Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers Poklad na stříbrném plátně odstartoval uplynulý čtvrtek březnový program Městského divadla v Prostějově. To v nadcházejících dnech a týdnech přinese mimořádné inscenace plné dobrodružství a lásky.

 

Městské divadlo v Prostějově je vždy minimálně o krok napřed. Zatímco za měsíc lásky se všeobecně považuje květen, v divadle nečekali, až se rozpučí šeříky, a už první jarní měsíc servírují kusy plné nejrůznějších variací na romantický cit. Právě písně známé povětšinou v podání prudce zamilovaných hrdinů stříbrného plátna třicátých a čtyřicátých let zazněly ve čtvrtek 2. listopadu během koncertu populárních Melody Makers.

Jedinečná poetika Ondřeje Havelky se do prostějovského divadla však už brzy vrátí, a to ve čtvrtek 16. března, kdy zde od 19:00 hodin bude k vidění dobrodružná Cesta kolem světa za 80 dní. Právě Ondřej Havelka známý román Julese Verna o sázce anglického džentlmena Philease Fogga adaptoval a v Městském divadle v Mladé Boleslavi také režíroval. V představení se pak společně objeví jeho talentované děti, tedy syn Vojtěch a dcera Rozálie, která je nejen suverénní zpěvačkou, ale i harmonikářkou a autorkou pozoruhodných písní. 

Hudbě první republiky a éře swingu se u nás nevěnuje pouze Ondřej Havelka, ale například i LAM Trio, jež v divadle vystoupí ve středu 22. března.

Lásku až za hrob pak budou moci diváci prožít v pondělí 27. března od 19:00 hodin v psychologické detektivce plné záhad dvou mužů s odlišným pohledem na lásku, sexualitu a život vůbec. V inscenaci Enigmatické variace se představí Martin Stránský a Jan Maléř.

Máme skutečně všichni právo na sex i na lásku? Tak právě toto téma se rozvíjí ve hře pražského Činoherního klubu, která bude v divadle k vidění hned v úterý 28. března. Představení K.Š.E.F.T. je založeno na zdánlivě banální zápletce, když rodiče synovi k pětadvacátým narozeninám objednají prostitutku. Místo trapnosti či nuceného humoru se však diváci ve hře režírované Ondřejem Sokolem dočkají vtipné i vážné sondy do lidských předsudků a života ve zlaté kleci. „Vstupenky na všechna představení jsou již v prodeji, lze je zakoupit i on-line,“ vzkazuje produkční Hana Šprynarová.