Už do třetice je možné vidět zblízka tvorbu českého fotografa Jana Saudka, který má svou výstavu tentokráte v kavárně Avatarka.

Návštěvníci se zde mohou podívat na řadu jeho fotografií v portrétní podobě, ale i jisté zajímavosti, mezi něž patří například podepsané plakáty a další řada cenností, které je možné zakoupit. Největší pozornost ale jednoznačně budí vystavená umělohmotná kopie jeho penisu v životní velikosti. Výstava se pro veřejnost poprvé otevřela v pondělí 6. března a přívrženci legendy tuzemského malířství si ji mohou užít až do 9. dubna.

Výstava Jan Saudek „88“ odkazuje na fakt, že jeden z nejznámějších českých fotografů letos oslaví své 88. narozeniny. A k této příležitosti se i do třetice díky galeristovi Jindřichu Skácelovi vrátila jeho díla znovu na Prostějovsko. Tentokrát je zastoupena Saudkovými fotografiemi, lze na nich spatřit nejen jeho tradiční erotické téma, ale i celou škálu dalších krásných fotografií. „Chystali jsme výstavu už během víkendu a musím říct, že i mě řada z nich velmi zaujala. Jsem ráda, že se vše netočí jen pouze kolem nahoty, která je pro něj nejtypičtější. Velmi mi pomohl také syn a je vidět, že i veřejnost jeho díla zná a zájem o výstavu mohu skutečně potvrdit,“ prozradila majitelka kavárny Avatarka Iva Polická.

V pořadí třetí výstava jeho děl po prostějovském muzeu a zámku v Plumlově tentokrát proběhla bez vernisáže, ale to na zájmu v žádném případě není znát. Fotografie lemují celou kavárnu a lidé si tak obrazy prohlíží i u svého oblíbeného nápoje. Kromě toho najdou k zakoupení i určité upomínkové předměty podepsané Saudkem. I řada vystavených kopií fotografií je na prodej a lidé si je mohou v případě zájmu pořídit domů.

Bezesporu nejméně tradičním exponátem výstavy, také však nejrozporuplnějším artiklem, je podepsaná umělohmotná kopie penisu autora v životní velikosti, kterou návštěvníci spatří hned při příchodu do kavárny. Nachází se totiž přímo naproti dveří na velmi zajímavém místě. „Nevěděli jsme si trošku rady kam s ním, nakonec jsme se rozhodli, že ho dáme do prosklené vitríny, kde máme obvykle zákusky. Během pozdního večera ho tak můžeme i podsvítit,“ uvedla se smíchem Polická.

„Zrovna tento předmět není na prodej, ale každý, kdo má zájem, se na něj může z blízka podívat, nebo si jej dokonce i osahat. Další artefakty výstavy si ale mohou návštěvníci po zakoupení odnést domů. Jsem rád, že je o výstavu zájem, a děkuji, že nám v kavárně tuto výstavu umožnili uspořádat,“ přidal galerista Jindřich Skácel.

Expozici je tak možné vidět každý den v otevírací době kavárny a tuto možnost budou mít zájemci i zákazníci až do neděle 9. dubna.