Jak jsme v Prostějově prožívali dobu koronavirovou? Jak se měnila a co všechno nám vzala vládní opatření? Jak během ní fungovali zdravotníci a jak třeba popeláři? Kam jsme se v Prostějově chodili nechat testovat a kam očkovat?

A kolik lidí na tuto nemoc u nás vlastně zemřelo? Na tyto i mnohé další otázky odpoví dokument Prostějov v době koronaviru, který bude mít premiéru už tento čtvrtek 23. března od 18:00 hodin v sále Kulturního klubu Duha ve Školní ulici.

Dokumentární snímek vznikal od konce března 2020 po nadcházející dva roky. „Původně jsem měl pro město Prostějov natočit dokument na jiné téma, ale koronavirus to vše zastínil,“ vysvětlil Theodor Mojžíš, režisér snímku mapujícího z nejrůznějších úhlů realitu mimořádné doby v našem městě. „Na koronavirus na Prostějovsku zemřelo celkem 460 lidí. Zásadně však ovlivnil život nás všech. Vzpomínám si třeba, jak jsme na začátku pandemie na prostějovské náměstí během dne umístili kameru, přičemž po něm po celých dvacet minut neprošel ani jeden člověk,“ připomněl Theodor Mojžíš jednu z dnes již zcela nemyslitelných situací.  

V dokumentu vystupuje zhruba dvacet lidí z Prostějova, a to od zdravotníků, hasičů, studentů až po popeláře. „Všichni hovoří o tom, jak jim koronavirus postupně měnil život,“ přiblížil zkušený tvůrce. Vstup na premiéru snímku trvajícího 55 minut, který vznikl díky podpoře statutárního města Prostějov, bude volný.