Muzikál pro rodiny. Tak zněla pozvánka na muzikál Můj děda je čert. Na soužití dívky se zbytkem rodiny i poznávání úplně jiného světa se vypravily do dubanské sokolovny celé rodiny.

„Měl by to být rodinný muzikál. Moc hezký příběh. Ptali jsme se na věkovou hranici, jak moc malí to zvládnou. A říkali čtyři a půl roku plus. Tak uvidíme,“ poznamenala radní a zároveň zástupkyně kulturní komise obce Vrbátky Kateřina Kubjátová.

Připustila trošku obavu z návštěvnosti, po koronaviru se lidé vraceli na kulturní akce jen zvolna. Ukázalo se však, že zájem nebyl malý. A sál se slušně zaplnil. „Jsem zde díky dceři. Líbilo se jí to,“ řekla jedna z návštěvnic. „Já to vzala jako procházku. Neviděla jsem to, ale prý je to dobré,“ doplnila druhá ze žen, které se představily jako Irena a Martina. Po sedmnáctí hodině už divadlo ztichlo a představení začalo tancem a promluvou dědy-čerta. Ivo Melkus si roli nesmírně užíval, platí to ale o všech, kteří se zúčastnili. Postupně odvyprávěli příběh Aničky a její život coby „obyčejné“ dívky a poté neobyčejné princezny. Pohádku pak doplňovaly současné trable jako konflikt rodičů s dětmi nebo třeba komunikace přes sociální sítě.

Zatímco mladší diváky mohlo úvodní čertí vystoupení doprovázené metalovým podbarvením trochu vystrašit, starší diváci se bavili. Nakonec ale herci a tanečnice vtáhli do děje všechny. „Před koronavirem už zde byly muzikály. Je to stejná společnost, seskupení herců, z nichž někteří účinkují v Moravském divadle Olomouc, hrají a zpívají,“ konstatovala Kateřina Kubjátová. Představení nakonec slavilo úspěch. Není tak vyloučené, že se rodinný muzikál ještě do Duban vrátí.