Premiéra, která vlastně ale premiérou nebyla. Divadelníci z prostějovského Pointu přišli na úvod dubna se hrou Švédský stůl od Davida Drábka, která je sama o sobě zajímavá dějem. Zároveň ale také významná pro Point.

„Když jsme tuto hru hráli, pomalu ještě nebyli současní herci na světě,“ vysvětlil principál divadla Aleš Procházka, proč se v Pointu rozhodli vrátit ke hře, se kterou kdysi začínal. Starší generace herců totiž nastudovala hru už v roce 2007.

Nyní se tak na pódiu představilo trio, které bylo v té době malými dětmi: Václav Vítek, Tereza Vopalecká a Jan Červinka. Společně představili trudný život – ne v tomto případě vlka, jako ve filmu Škola základ života – ale pokrmů na prostřeném stole: sladkou špičku, která netuší, jaká je vlastně její náplň, dále udatného a hovorného rytíře z venkova. A potom také rezignovaného cynika, uzeného (a porcovaného!) lososa. Společně dali nahlédnout do života potravin, které nevědí, kdy dorazí obr a ukončí jejich krátkou existenci.

Během jednoaktové hry se diváci bavili, někteří možná zírali, další měli možná i soucit pro mizející dobroty a jediného přeživšího, který pak tesknil po svých přátelích. „Jsem absolutně nadšený. Člověk má díky takovým hercům naději, že má ve hraní kdo pokračovat. Jsou opravdu talentovaní,“ pochválil herecké trio Aleš Procházka. „Byl to navíc jejich kousek. Kuba Hyndrich jim pomohl s některými technickými záležitostmi. Jinak si to ale odehráli a režírovali sami. Vašek Vítek a jeho hraní plus to, že se chopil režie, to bylo obdivuhodné. Skvělí ale byli všichni tři,“ poděkoval mladým hereckým nadějím za výkony a zápal Aleš Procházka.