Muzeum a galerie v Prostějově nově nabízí výklad k výstavám pro jednotlivce i skupiny, ale také turistické informace o městě. Průvodcovská činnost v muzeu doposud chyběla. Služba je určená návštěvníkům muzea i turistům, kteří do města zavítají.

„Doposud byl výklad pouze pro skupiny a vedl jej odborný pracovník. Teď jsou informace o výstavě určené pro všechny návštěvníky, kteří do muzea přijdou a budou o ně mít zájem. Turisté tady nově získají také informace o našem krásném městě, o jeho historii nebo zajímavostech,“ řekla ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Soňa Provazová. Nová služba pak je výsledkem i personálních změn. „Měli jsme zde čtyři zaměstnankyně na pokladně, v pozici zřízenec kulturního zařízení. Místo dvou z nich je zde nově tento odborný pracovník,“ konstatovala Soňa Provazová.

Krok vysvětluje i tím, že by měl takový pracovník být schopen zastat více úkolů a rovněž spolupracovat s edukačními pracovníky. Služba vznikla ve spolupráci s Turistickým centrem města Prostějova, zájemci tak budou mít k dispozici mapy, letáky či brožury. „Nechceme turistické služby magistrátu suplovat, naopak máme v plánu je doplnit, a to zejména o víkendu, kdy je radnice zavřená,“ poznamenala Soňa Provazová. Novinkou je i možnost zaregistrovat se do elektronického systému, díky kterému se návštěvníci včas a jako první dozvědí o novinkách a chystaných výstavách.

Novinky si však budou moci návštěvníci užít až po odeznění aktuálních vládních opatření proti šíření koronaviru. Muzeum je teď sice minimálně do 22. ledna uzavřené. „Musíme být připraveni na moment, kdy dveře opět odemkneme. Musíme se dívat dopředu. Nemůžeme si říct, že je zavřeno a nejde nic dělat,“ doplnila Soňa Provazová a upozornila, že první nová výstava letošního roku připomene život a dílo J. A. Komenského. V prostorách galerie Špalíček by měla být k vidění od 28. ledna do 21. března letošního roku.